Hírek

2015.09.17. 17:13

Segítség, darazsak! Avagy miért vannak ennyien?

A hosszú, száraz nyár miatt úgy tűnik, több a darázs idén. De mit tegyünk, ha éppen egy cukrászda teraszán ülve pályáznak a süteményünkre?

Sebestyén Lilla

- A társas darazsak kolóniái, éves ciklusukból adódóan, nyár végére, ősz elejére érik el legnagyobb létszámukat. Ez egy természetes folyamat, az emberek persze ilyenkor könnyen érezhetik úgy, több a darázs, mint korábbi években - reagált olvasóink felvetésére Vas Zoltán biológus, a Magyar Természettudományi Múzeum hártyásszárnyú gyűjteményének vezetője. Az emberek részéről gyakran elhangzó vád, hogy a darazsak önnön szórakoztatásukra zaklatják az embereket, távolról sem igaz, állítja a szakértő. A reggelizőasztalokat, kint hagyott italokat, gyümölcsöket azért keresik föl, mert mindig éhes utódaikat kell jóllakatniuk, vagy történetesen szomjasak a nagy melegben.

- A darazsak bizonyos helyzetekre adott válaszreakciói igen kiszámíthatóak: ha nem csapkodjuk, hessegetjük őket, hanem higgadtak, sőt mozdulatlanok maradunk, nem szúrnak. Persze, ezt nem könnyű mondjuk egy cukrászda teraszán megtenni, miközben a darazsak éppen a süteményünkre utaznak. Érdemes azzal próbálkozni, hogy otthagyunk számukra egy darab süteményt és átülünk máshová - javasolja Vas Zoltán, aki szerint ha nagyon darazsas egy cukrászda, a közelben lehet egy fészek, amit jobb lenne likvidálni.

Vas Zoltán biológus szerint nem kiugró idén a darazsak mennyisége

A papírdarázs fajok, amelyek a leggyakrabban építenek fészket épületeken, kifejezetten toleránsak az emberrel szemben, de a termetes lódarazsak sem konfliktuskeresők. A német darázs és a kecskedarázs viszont már temperamentumosabb jellem, a legtöbb szúrás ennek a két fajnak a számlájára írható.

- Amíg három éve ilyentájt heti egy-két esetben hívtak minket darázsfészek eltávolításához, most van, hogy napi nyolc helyen kell segíteni - ezt már Nagy Zoltán egészségügyi gázmester mondja, aki Székesfehérváron és környékén tevékenykedik. A darázsfészek eltávolítása egyébként nem közigazgatási hatósági ügy, arról mindenkinek magának kell gondoskodnia.

A darázsfészek-eltávolító szakemberek ezt némiképp másként látják

A darázscsípés vitathatatlanul fájdalmas dolog, de csak bizonyos esetekben veszélyes szervezetünkre nézve:

- Ha a csípés körül bepirosodik, viszket a bőr, feldagad és fáj, még nem kell kétségbe esni, ezek a tünetek normálisak. Egy kis vizes borogatás, allergiás tünetekre vény nélkül kapható krém, gyógyszer segíthet a fájdalom enyhítésében - mondta el lapunknak Sirák András mentő- és háziorvos, aki azt is hangsúlyozza: amennyiben nem egy, hanem több mint négy csípésről van szó, feltétlenül és azonnal orvoshoz kell fordulni, mert az már veszélyes lehet azok számára is, akik nem allergiásak a darázscsípésre.

Amennyiben a csípést követő egy órában az egész testre, vagy a test nagyobb részére kiterjedő kiütések jelennek meg, légszomj, fejfájás jelentkezik, feldagad az arc, azonnal mentőt kell hívni, mert a beteg minden kétséget kizáróan allergiás a csípésre és akár meg is halhat attól!

- Amíg a mentő kiérkezik, adjunk szájon át adható kalcium injekciót, vagy pezsgőtablettát, ez valamennyit segíthet - tanácsolta a főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!