Hírek

2015.08.12. 08:47

Meteorlesőben: íme a ma esti csillaghullás megfigyelésének legjobb helyszínei

Fejér megye – Csillaghullásra számíthatunk szerdán este sötétedés után. Itt vannak a Fejér megyei helyszínek, ahonnan jól látható a különleges égi jelenség.

S. Töttő Rita

Sűrűn hullnak ma este a csillagok: a Perseus csillagképből kiinduló meteorraj fényes, csodálatos csíkokat húz ma este az égbolton. A csillagászok és a kívánságukat megerősíteni vágyók idén örülhetnek: tiszta lesz az égbolt, így várhatóan több tucat csillaghullást láthatunk. Kötél László csillagász, a székesfehérvári Terkán Lajos csillagvizsgáló munkatársa a feol.hu-nak elárulta: minél sötétebb helyről érdemes szemlélni az égboltot, a városi fényszennyezéstől távol.

- Székesfehérváron belül kevés hely van, ahonnan tisztán látszik, de ilyenek például a palotavárosi tavak, de esélyes lehet a Tóváros mögötti réten, esetleg Kisfalud felé is. Fejér megyében azonban a legjobb meteorleső hely Vérteskozmán található, amely egy nagyon eldugott, közvilágítás nélküli kis település, de hasonlóan jól szoktuk látni a csillaghullást Bakonykúti térségében és a Pákozd fölötti dombokon – sorolja a csillagász.

A meteor egyébként egy nagyon érdekes égi jelenség terméke: - A meteorok a világűrből érkező porszem nagyságú anyagdarabok, amelyek belépnek a föld légkörébe, s hatalmas sebességük miatt felizzanak a légkörben. Ezt a fényjelenséget látjuk hullócsillagnak avagy meteornak – magyarázza a szakember. A Perseidák meteorraja minden esztendőben augusztus 11-én és 12-én látható nálunk, ugyanis az üstökös pályája, amely „kipöfékeli” magából a porszemeket, épp ekkor keresztezi a Föld pályáját, melynek légköre ilyenkor találkozik a porszemekkel.

- Több tucat meteoreső van még ezen kívül, de ez a leghíresebb, mert meglehetősen sok csillag hull és ha tiszta az égbolt, nagyon látványos – mondja László. A csillagászok 22 óra után, teljes sötétedéskor figyelik ilyenkor az égboltot. Akár egészen a hajnali szürkületig várhatjuk mi is a csillagok hullását és erősíthetjük meg kívánságainkat

Ám ha lemaradnánk a ma esti égi jelenségről, készülhetünk a Leonidák meteorraj érkezésére, amely óránként 10-15 csillaghullást produkál november 18-án az égbolton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!