Hírek

2015.07.12. 20:43

Mártírpapok emléke - A 166 évvel ezelőtti kivégzésre emlékeztek

Csákberény - A 27 éves Manszbarth Antal plébános és a 46 éves Szikszai János református lelkész 1849-es mártírhalálára emlékeztek a vértesaljai településen.

Házi Péter

– Kellenek olyan példaképek, akik a mártírhalált is bátran vállalták nemzetükért, országukért, a környezetért, amiben éltek – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felelős államtitkára Csákberényben, ahol a református parókiánál lévő emlékművet is megkoszorúzták: az államtitkáron túl Törő Gábor országgyűlési képviselő, valamint Vécsei László csákberényi és Hajdúné Farkas Erika nagyigmándi polgármester helyezte el az emlékezés virágait. Koszorúzott Mórocz Tamás katolikus plébános és Brunner Vilmos református lelkész is. Manszbarth Antal és Szikszai János „bűne" az volt, hogy kihirdették a függetlenségi nyilatkozatot, a debreceni országgyűlés április 14-i döntését, amely kimondta Magyarország függetlenségét és a Habsburg-Lotaringiai-ház trónfosztását. A két papot letartóztatták, Nagyigmándra, Haynau főhadiszállására vitték, majd 1849 július 12-én kivégezték őket.

Soltész Miklós államtitkár emlékezett a két kivégzett papra. Fotó: önkormányzat

Csákberény felekezetei 166 éve együtt emlékeznek a két mártírra, ami Soltész Miklós szerint példaértékű. Mint mondta, ezzel nem tesznek mást, csak a kereszténység egységét ünneplik és hirdetik.

A megemlékezés Nagyigmándon folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!