Hírek

2015.05.09. 15:03

Tudnivalókról a várandósság, a szülés kapcsán - A vizsgálatokról is tájékozódhattak az érintettek a Születés hetén

Székesfehérvár – Milyen változások történtek a várandósok gondozásában? Ezt is megtudhatták a Születés hete fehérvári rendezvényére látogatók.

Bokros Judit

A babavárás, a szülés, s az utána következő időszak kapcsán számos kérdés merülhet föl a nőkben és a családokban. A Születés hete rendezvényein ezekre is választ kaphatnak, valamint hasznos tudnivalókkal gazdagodhatnak egy-egy téma szakértői által.

Az országos sorozathoz kapcsolódva szombaton az Alba Babahordozó Egyesület A Szabadművelődés Házába szervezett programot előadásokkal, tanácsadásokkal. Elsőként Habi Ildikó vezető védőnő és Raduka Gyöngyi védőnő beszéltek a várandósok gondozásának hazai menetéről, illetve a védőnő szerepéről a család életében. Habi Ildikó előbbi témában a kötelező és választható vizsgálatokról elmondta: az első kötelező ultrahangra a terhesség 11-13. hetében kerül sor, ezt követi a 18-20. hét között végzett vizsgálat, majd a 30-32. heti ultrahang. A várandósság végén, a 38. héttől a kismamákat hetente NST (vagy CTG) vizsgálatra küldik, ahol a magzati szívműködést nézik. Ezeken kívül minden trimeszterben vérkép-és vizeletvizsgálaton vesznek részt a kismamák, akiknek nem árt tudni: a háziorvosoknak elvileg hetente két órában biztosítaniuk kellene a terhes tanácsadást, amikor csak a várandósokat fogadják.

A választható vizsgálatokért fizetni kell, ezek a 4 D-s ultrahangon kívül a következők: a 12. heti kombinált teszt, az integrált teszt, amelyet az első és második trimeszterben vett vérből végeznek, aztán van még a TORCH teszt, valamint egy igen borsos árú, a kromoszóma-rendellenességekre kiterjedő teszt, amire a 10-20. hét között kerülhet sor – tudtuk meg Habi Ildikó előadásából.

A védőnő a fontos változások közt kiemelte, hogy a fertőzést okozó toxoplazma szűrése ma már nem tartozik bele a kötelező vizsgálatokba, így sajnos ezért is fizetni kell. Ugyancsak jó tudni, hogy az AFP-szűrés, amely bizonyos fejlődési rendellenesség kiszűrésére hivatott, megszűnt, mert elavult volt és számos téves diagnózishoz vezetett. Új szabály az is, hogy a 37. életévüket betöltött várandós nőknek kötelező genetikai vizsgálaton kell részt venniük.

Raduka Gyöngyi védőnő 25 évnyi szakmai múlttal a háta mögött már arról beszélt, mi is az ő szerepük a kismama, a család életében. Mint fogalmazott: fontos feladatuk a krízishelyzetben való segítség mellett az, hogy hozzájáruljanak a családok lelki békéjének, egészségének megőrzéséhez.

A nap során más témákban is hangzottak el hasznos információk, érdekességek, a ház aulájában pedig tanácsadók igyekeztek megválaszolni a személyre szóló kérdéseket például a babahordozásról, a szoptatásról vagy a babák, gyerekek mozgásfejlődéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!