Hírek

2015.05.20. 16:57

Harcok és örömök - Szombaton tartják az SM világnap rendezvényeit Székesfehérváron

Sárkeresztes-Fehérvár - Egy teljes napot töltöttek együtt a sclerosis multiplex betegséggel élők a hétvégén, Fehérvárra pedig szombaton érkezik meg Ternován Zoltán, aki SM-betegként végigbiciklizi az országot.

Házi Péter

Május 16-án, szombaton délelőtt egy csapat bottal, járókerettel és kerekes-székkel közlekedő ember érkezett a sárkeresztesi parkerdőbe. A Fejér Megyei Sclerosis Multiplexesek Egyesületének tagjai és hozzátartozóik a Sárkeresztesért Egyesület meghívására érkeztek meg egy meglepetésekkel teli, vidám majálisra és ebédre.

A vendéglátók figyelmességének és ötletgazdagságának köszönhetően gyermekek, fiatalok és idősebbek, betegek és egészségesek egyaránt találtak maguknak programot tudtuk meg Hegedűs Mártától, aki a fehérvári SM Klub képviseletében segítette a nap szervezését. Azért nagy dolog mindez, mert sok SM-es beteg évekkel ezelőtt lemondott arról, hogy otthonának biztonságát elhagyja. A sárkeresztesi programok, az őket körülvevő szeretet és vidámság azonban sokat segíthet betegségük könnyebb viselésében. A súlyosabb betegek szállításában egyébként a máltai szeretetszolgálat támogatói szolgálata segítette a nap szervezőit.

Mikófalvi Ákos az egyike azoknak, akikért a rendezvény létrejött. Fotó: Hegedűs Márta

Az érdeklődők részesei lehettek akár egy kellemes reflexológiai kezelésnek vagy felfrissülhettek egy könnyed testébresztő torna folytán. Volt aki kerekes-székkel indult felfedezni a parkerdő szépségét, egy két fiatal pedig az erdei tornapályát vette célul. A bátrabb érdeklődők kipróbálhattak egy régi hagyományt, az ostor csattogtatást. Mindezek közben, a házigazdák szorgos munkájának eredményeként elkészült a finom paprikáskrumpli. Az ebédet követően jött a meglepetés, a tombola. Rengeteg ajándéktárgy (torta, méz, bor, könyv, kolbász) talált gazdára

Egyébként éppen most lesz az SM világnap: május 23-án 14 órakor kezdődnek a rendezvények Székesfehérváron. A pláza előtti téren 15 órakor fogadják Ternován Zoltánt, 16 nap alatt kerékpározza körbe az országot. Az SM-beteg amatőr sportoló kerékpárral útja során felkereste gyógyíthatatlan sorstársait. Író-olvasó találkozó is lesz: Nikodém Vanda, mesél könyve születéséről. Néhány éve diagnosztizálták nála a betegséget. Lebénult a fél oldalára, egyik szemére elvesztette látását, és nagy fájdalmakat él át. Ám megtanulta, hogyan lehet felállni, folytatni, élni...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!