Hírek

2015.03.07. 09:45

Lecsengőben az influenza járvány

Fejér megye - Láz, nátha, köhögés, fáradtság akár heteken át vagy visszatérően - alig van család, ahol a téli időszakban le ne döntene a lábáról legalább egy embert az influenza vagy más légúti megbetegedést okozó vírus. Az influenzajárvány tart, de lecsengőben van.

Bokros Judit

Fejér megye kórházaiban ugyan még érvényes a látogatási tilalom, s többen ilyenkor, a tél végi időszakban esnek az influenza áldozatául, ám a számokból kiderül, gyengül a járvány.

Az Országos Epidemiológiai Központnak az influenza figyelőszolgálat adatairól kiadott aktuális, március 4-ei tájékoztatójában is az olvasható, hogy az év 9. hetében – az előző héthez viszonyítva – tovább csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma. A 8. hétre pedig ezt jelentették: „az influenzaszerű megbetegedések számának hat hete tartó folyamatos emelkedése után a 8. héten országosan csökkent a betegek száma".

A járvány azért még nem csengett le, és az influenza mellett egyéb vírusok is okozhatnak galibát. Ám azt néha maguk az orvosok sem tudják pontosan megmondani, melyikkel van dolgunk. Ennek kapcsán is érdeklődtünk nemrég az Országos Epidemiológiai Központnál, ahol lapunk megkeresésére Jankovics István főorvos válaszolt. Tőle azt is megtudtuk, mely esetekben végeznek virológiai vizsgálatot.

– Magyarországon 1938. óta folyik az influenza járványok vizsgálata. Jelenleg több mint 1500 háziorvos és házi gyermekorvos küld heti jelentést az Országos Epidemiológiai Központnak arról, hogy az adott héten hányan jelentkeztek a körzetből influenzaszerű tünetekkel. Ezen felül 100 háziorvos – az úgynevezett sentinel orvosok – heti rendszerességgel légúti mintát küld a laboratóriumba azoktól a betegektől, akik influenzaszerű tünetekkel jelentkeznek a rendelésen.

A mintákból ebben a szezonban az influenza A vírus két altípusát – H1N1 és H3N2 – és influenza B vírusokat azonosítottak. Az influenza vírusok mellett RSV, parainfluenza vírusok, coronavírus, rhinovírus, adenovírus, bocavírus is azonosításra került.

Ezek közül az RSV-ről (respiratory syncitial virus) egy sajnálatos fehérvári haláleset kapcsán idén többször lehetett hallani: egy csecsemő betegedett meg, s már a kórházi kezelés sem segített rajta. E vírus Jankovics főorvos tájékoztatása szerint sajnos nagyon gyakori az influenzajárványok alatt. Vannak gyerekek, akik genetikailag fogékonyak a vírussal szemben, aminek az a következménye, hogy náluk nagyon súlyos lefolyású a megbetegedés.

Ami az influenzát illeti, jelenleg főleg a gyerek populáció fogékony az influenza A H3N2 vírussal szemben, ezért gyakori a fertőzés az iskolákban , óvodákban. Emellett a gyerekek hazaviszik a vírusokat,és megfertőzhetik a családtagokat. Annak esélyét, hogy családon belül tovább terjedjen a vírus, a főorvos szerint a szezonális influenza elleni védőoltással lehet csökkenteni.

– A szülők, nagyszülők oltásával elkerülhető, hogy a még nem oltható, 6 hónapnál fiatalabb kisgyerek súlyos fertőzést kapjon. Emellett az általános higiénés szabályok betartása is segíthet elkerülni a fertőzést – teszi hozzá a virológus, aki itt kiemelte a gyakori, helyesen elvégzett kézmosás, a zsebkendőhasználat fontosságát, valamint azt is, hogy a beteg, lázas gyerek ne menjen iskolába, óvodába.

– Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – a vonatkozó szakmai protokoll alapján – minden évben közzé teszi, hogy milyen összetételű oltóanyag előállítását javasolja a következő szezonra. Minden gyártó a WHO által javasolt influenza törzseket építi be a vakcinába – tájékoztatott Jankovics István.

Többen gondolják, hogy az előző szezonban beadatott oltás a következőben is védettséget nyújthat számukra. Erre a virológus a következőképpen reagált:

– Az influenza elleni oltóanyag – a vírus nagyfokú változékonyságának következtében – nem képes 100 százalékos védettséget adni. Az oltást azért alkalmazzuk, hogy a súlyos, esetleg halálos kimenetellel járó szövődményeket megakadályozzuk. Különösen fontos ez az idősek, krónikus betegek és a terhesek esetében. Az influenza elleni védőoltás akkor a leghatékonyabb, ha azt minden évben beadják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!