Hírek

2014.12.08. 17:45

Megtisztítják a várost a gazdátlan, lerobbant kocsiktól

Végre több hely lesz a panelházak parkolóiban: hosszú szünet után elszállítják a roncsautókat. Ha sikerül a járgány tulajdonosát megtalálni, felszólítják, tüntesse el a kocsit: volt, aki hamisított adásvételivel próbálta igazolni, nem is az övé a verda.

Házi Péter

Két méter magasban „lebeg” a szebb napokat is látott Hyundai: Retkes Tibor autómentő két évtized rutinjával terelgeti az üzemképtelen autót, fel a platóra. Tegnap hat másik sorstársát is elszállították a közterület felügyelet megbízásából, miután a szigorodó jogszabályok miatt közel két éven át, szünetelt a roncsszállítás. Most minden szigorú előírásnak megfelelve újra elindulhatott a szállítás, nagyon bökte már a panelházban lakók csőrét, hogy a kevés parkolóhelyet a roncsok foglalják.Csak az idén 150 üzemképtelen vagy lejárt műszakijú autó tulajdonosát szólították fel, hogy a járgányt vigye el tíz napon belül a közterületi parkolóból. Volt olyan kocsi, ami már másnap eltűnt. De olyan is, amit a gazdája áttolt egy tíz méterrel arrébb lévő parkolóba, hátha nem veszik észre. Észrevették.

Többek között egy Hyundait, egy Fordot, egy Alfa Romeot szállítottak el a lakótelepi parkolókból hétfőn. Leginkább itt van hiány parkolókból, így a bejelentések többsége is innen érkezik

Még a roncsautó felemeléséről is videofelvételt készítenek a közterület-felügyelők, sőt, egy értesítést is hagynak a közelben. Szükség van az aprólékos dokumentációra, mert volt olyan tulajdonos, aki a többszöri felszólítást követően sem vitte el a roncsát, majd, amikor a kocsit már egy telephelyre szállították, a helyszínen állt neki hőbörögni, hogy szerinte a szállítás közben tették tönkre az addig pompás állapotban lévő autóját.

Amint Nagypál Róbert, a közterület felügyelet vezetője mondja, csak az idén 150 üzemképtelen vagy lejárt műszakijú autó tulajdonosát szólították fel, hogy a járgányt vigye el tíz napon belül a közterületi parkolóból: - Volt olyan, három-négy éve egy helyben rostokoló autó, amelynek tulajdonosa a felszólítás után már másnap eltüntette a kocsit. Ha van az autón rendszám, levélben könnyebb utolérni a tulajdonost, ha nincs, akkor pedig a szélvédőre teszünk egy piros színű felszólítást, amiben 30 napos határidőt adunk oszlatja el az irodavezető azt a közvélekedést, miszerint ha bejelentünk egy roncsautót, már másnap jönnek és elszállítják. Nem, mert egyszerűen nem tehetik, a jogszabályok nem engedik.

Az 5 és 150 ezer forint közti kiszabható bírság, pláne, ha írásban is olvassa ezt valaki, általában elég ösztönzőerő arra, hogy a letérdelt járművel valami történjen. Persze, van, aki egyszerűen csak áttolja a verdát tíz parkolóval arrébb, hátha nem veszik észre a közterület felügyelők a turpisságot. Ők azonban sokkal rutinosabbak ennél, egész kis fotógyűjteményük van ilyen áttolt autókról. És igen, tegnap például egy ilyen vándorló Fordot is elszállítottak.

Azért sem egyszerű a közterület felügyelők dolga, mert több szóban forgó autó fölött nem a korábbi tulajdonosa rendelkezik: például lefoglalta a NAV vagy a bírósági végrehajtó. Volt olyan esetük, amikor egy teherautó zavarta már hosszú idő óta a környék lakóit, kimentek, de kiderült, hogy a NAV lefoglalta a kocsit, a kulcsot azonban nem adta oda a tulajdonos.

- Ha rendszám nélküli kocsit viszünk be a Városgondnokság telephelyére, másnap felnyitjuk és motor- vagy alvázszám alapján igyekszünk megtalálni a tulajdonost. Akár megvan, akár nincs, hat hónapig tárolni kell az autót, hátha értejön a gazdája. Ilyenkor már általában nem jönnek, mert a tárolási, szállítási díj kifizetése több lenne, mint amit a négykerekű vasdarab ér. Így aztán marad az árverésre bocsájtás, ami általában eredménytelen - tette hozzá Nagypál Róbert.

A tologatásos módszeren túl találkoztak olyannal is, aki hamis adásvételivel próbált kibújni a felelősség alól. Mindenesetre most tényleg annak kell örülni, hogy a város sok parkolóját foglaló autók, ha nem is azonnal, de lassan eltűnnek. A közterület felügyeleten újult erővel várják a régóta a parkolókat, közterületet foglaló roncsok bejelentését. Ha egy autó egy hónapja parkol ugyanazon a helyen, azért az persze még nem ok arra, hogy azonnal reklamáljunk!




Címkék#autó#roncs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!