Hírek

2014.09.21. 09:19

Szerbiába várnak magyar almát, s itthon is eladható

Óbarok-Nagyegyháza – Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az őstermelőket és a vállalkozókat a helyi értékesítésre ösztönzi, a jogszabályi háttér adott az embargós almák árusítására bárhol.

Zsohár Melinda

Őszi beszélgetésre hívták meg Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert a nagyegyházi Hangistállóba, amely a kulturális és zenei rendezvények mellett közösségi események kiváló helyszínéül is szolgál. A miniszter kérdésekre válaszolva ezúttal is a helyi termékek helybeni értékesítését szorgalmazta, s a helyi élelmiszer-specialitásokban rejlő lehetőségekre hívta fel a figyelmet. Óbarok-Nagyegyháza kiváló adottságai erre adottak.

Az ikertelepülés az autópályák és -utak közvetlen szomszédságéban fekszik, közel a kisebb és a nagyvárosokhoz, ugyanakkor a vidék minden előnyével és szépségével rendelkezik.Az orosz embargó kapcsán Fazekas Sándor elmondta: Magyarországon nem múlik, hogy mikor enyhül a kiviteli tilalom, az orosz-ukrán válság és annak megoldása a világpolitikai küzdelem része. A mezőgazdasági minisztereknek nincs mozgásterük, bár valamennyi uniós ország keresi az egyedi megoldásokat arra, hogy az Oroszországba szánt termékek miképpen juthatnak célba – szabályosan.

Fazekas Sándor Nagyegyházán a Hangistállóban vendégeskedett (Fotós: Tóth Melinda)

Fazekas Sándor tárgyalásokat folytatott Nyikolaj Fjdorov orosz mezőgazdasági miniszterrel, s számos javaslat hangzott el a konzultációkon. A búza, a vetőmagok és a szaporító anyagok szabadon szállíthatók Oroszországba, s a baromfi- és víziszárnyas termékek feldolgozottan szintén exportálhatók. A gondot a zöldségek és gyümölcsök, s különösen az alma okozza. A legfrissebb információk szerint Szerbiába várnak nagy tételben magyar almát!A magyar almatermés hazai értékesítésére sok a lehetőség, hangsúlyozta a miniszter. Nincs akadálya, hogy az iskolákba, szociális intézményekbe, a lakótelepekre elszállítsák a termelők az almát. A gazdapiacokon is veszik az almát, de a gazdák késésben vannak az eladással, gyorsabb reagálással vehetik kezükbe a váratlan helyzet megoldását.

Hazánkban évente 15 kilogramm az egy főre jutó almafogyasztás, napi fél almával megnövelve elfogy a többlet. Ne várjanak a termelők! A magyar támogatási rendelet öt nap alatt megszületett, a tárca lépett, s 125 millió eurós uniós alap áll rendelkezésre a kompenzációhoz.

Magyarországon eddig 226 termelő nyújtotta be 35 ezer tonna almára a támogatási kérelmet, az MVH-ban folyik az elbírálás (Lengyelországban 8 ezer termelő igényli az alap támogatását).Az esős időjárás kapcsán a miniszter kifejtette, hogy bizonyos területeken károkat okozott a nagy mennyiségű csapadék, ám az őszi vetéshez kiválóak a magágyak országszerte. Tavaly ilyenkor porba vetettek a gazdák, ezt most kárpótolta a természet. Az agrárkormányzat folytatja a borkiválósági programot, a termelők által beküldött, 3-4-5 csillagos borokat bírálnak el a szakemberek. A minisztérium kettéválasztása és agrárgazdálkodás módosítása után a földművelésügyi tárcához került egymilliónyi hektár erdő, a teljes agrárkutató hálózat, valamint 59 agrárprofilú szakképző iskola.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!