Hírek

2014.08.03. 17:30

Ilyen volt a CrossSound

A hétvégén rendezték meg az első Cross Sound Összművészeti Fesztivált, ami egy háromnapos kreatív keresztény könnyűzenei és művészeti kezdeményezés.

Balla Tibor

A zenekari programok mellett sok játéklehetőség várta a fiatalokat

Körülbelül egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg az ötlet a szervezőkben, de csak januárban tették meg az első lépéseket. Németh Bálint és Czeglédi Szilárd ötletgazda, producerek hamar összerántott egy szervező csapatot, így lett Hamar Donát a zenei koordinátor, Bóbis Enikő a művészeti koordinátor, mondta el lapunknak szombaton Stumpf Katalin, aki a fesztiválon tevékenykedő mintegy hetven önkéntest koordinálta. Azért tartották fontosnak létrehozni egy rendezvényt, ami újfajta aspektusát hivatott meghonosítani a fesztiválozásnak, mert azt látták, hogy elég sok keresztény konferencia és rendezvény, de fesztivál nincs, holott van rá igény. A szervezők nem pusztán egy három napos élményt kívántak adni, sokkal inkább egy életstílust kínálnak, a művészektől maguktól hallhatják, hogyan láthatják meg különböző dolgokban Istent, mert úgy látják, hogy szükségük van arra, hogy megtanulják, hogyan lehet a mindennapokban megélniük a kereszténységet.

Akadtak olyan előadók és résztvevők is, akik maguk jelentkeztek, hogy szeretnének részt venni ebben a kezdeményezésben. Nagyon sok olyan zenekar is akadt, akik bár szívesen jöttek volna, ám már foglalt a nyaruk, viszont jövőre mindenképpen részt vesznek majd ők is. A rendkívül szigorúnak mondható fesztiválszabályok a fellépőkre ugyanúgy vonatkoztak, mint a közönségre, így ők sem hozhattak be, vagy fogyaszthattak alkoholtartalmú italokat, vagy bármely tudatmódosítót. Mindezek mellett a legtöbb előadó annyiban is hozzájárult a rendezvény sikeréhez, hogy mindössze útiköltségért és szállásért vállalta a fellépést. Még a nemzetközi szinten talán legnagyobbnak számító Jesus Loves Electro (NO), vagy a Superhero (UK) is gázsijuk töredékéért vállalták el, csak hogy itt lehessenek. A források közt nem található egyház, vagy politikai szerveződés, a jegybevételekre és a támogatók segítségére alapoztak. A külföldi előadók mellett persze a honi felhozatal is markánsan képviseltette magát. A fesztivál megálmodói nem csak a koncertekkel zsúfolt estékre gondoltak, a Cross Soundon a hívőknek módjuk volt részt venni a reggeli áhitaton, elvonulhattak a Heart Clinic-be imádkozni bármikor, vagy bibliai történetekből szerepeket választhattak. A sportosabbak csatlakozhattak Csuzi Mártonhoz egy Parkour erejéig, charlestont, vagy salsát tanulhattak, Magyar táncórákon és táncházon vehettek részt, de adott volt a kortárstánc és a dicsőítő tánc lehetősége is.

A szervezők becslése szerint több száz látogató gyűlt össze és bíztak az ezer feletti érdeklődőben. Ottjártunkkor talán a kora délutáni időpontnak köszönhetően jó, ha kétszáz fesztiválozóval találkoztunk. A létrehozók persze elsősorban nem látogatószámban mérik a sikert, hanem abban, hogy azok hogyan vélekednek róla, akik jelen voltak. Ezzel pedig egészen biztosan nem lesz baj.

Ezek is érdekelhetik