Hírek

2014.06.04. 16:43

Villanypásztort csak biztos helyről!

Nem kell engedélyeztetni a villanypásztorokat, a gyártóknak azonban szigorú előírásoknak kell megfelelniük.

Klecska Ernő

Az esetre az a súlyos tragédia irányította rá a figyelmet, ami hétfő délután történt Bakonycsernyén. Amint azt a Fejér Megyei Hírlap megírta: egy gazda, hogy kecskéi ne szökjenek meg, áramot vezetett a kerítésdrótba. Egy négy éves kislány meghalt, egy ötéves pedig súlyos sérüléseket szenvedett amikor megfogtak egy házilag barkácsolt szerkezetet.

– Magyarországon ma nem gyártanak villanypásztorokat, ilyent senki ne barkácsoljon, a megbízható forgalmazók főleg svéd, új zélandi és német gyártóktól szerzik be az ilyen eszközöket – mondta el kérdésünkre Lénárd Ferenc

A szakember kiemelte: engedélyeztetni a gyártónak kell, és a a szerkezeteknek a szigorú CE uniós megfelelőségi jelöléssel és biztonsági adatlappal kell rendelkeznie, amit szigorú procedúra eredményeként szerezhető meg. Az EN 60335-2-76 számú EU szabvány szerint a villanypásztort egyébként úgy kell felállítani és működtetni, hogy az ne jelentsen veszélyt az emberekre, állatokra vagy a környezetre, szögesdrót kerítés pedig egyáltalán nem használható se önállóan, se más villanypásztor vezetékkel kombinálva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!