Hírek

2014.06.04. 18:01

Piros, finom, drága - Befőzni legfeljebb csak nosztalgiából?

A négyszáz forintos cseresznye csábítására mentünk szerdán az élelmiszerpiacra. A gyümölcs ettől eltekintve bizony nem olcsó.

Kocsis Noémi

A rendszeresen érkező piaci ártájékoztatót böngésző kolléganőm felhördülése – micsoda??? már csak négyszáz forint a cseresznye? – vezetett oda, hogy rögtön a városi nagy élelmiszerpiacra loholjak, hiszen néhány nappal korábban még sehol sem láttam hatszáznál olcsóbban a már ehető típusú cseresznyét. Márpedig szülők, családok a megmondhatói, hogy a friss gyümölcs mennyire fogyóeszköz a háztartásokban, eleget nem tudunk venni belőle, s másnapra el is fogy.

Gyümölcsszezon van, a bátrabbak már végeztek is az eperszörp, vagy dzsem eltevésével, az óvatosak még kivárnak, hátha lejjebb megy az egyelőre 700 forint körüli ár. Viszont már meggy is kapható.

A pedagógus, háromgyermekes Bódi Réka Ágnes nemrég mutatta meg frissen készült eperszörpjeit a világhálón. Réka dolgozik, mellette kórusban énekel (beszélgetésünk után éppen egy budapesti koncertjükre loholt), háztartást vezet, tehát egyből adódik a kérdés: miért áldozza rá minden évben az idejét és energiáját, hogy saját készítésű befőtt, lekvár, szörp sorakozzon a kamrapolcon?

Bódi Réka Ágnes igazán büszke lehet a családi befőttkollekcióra (Fotó: Mihály György)

– A gyerkőceim tudják, hogy ha Anya nekilát, akkor pár óra múlva már friss szörpöt ihatnak vagy lekvárt ehetnek, ezért nem zavarja őket, ha ezen idő alatt nem velük foglalkozom – meséli a befőzésben már jártasságot szerzett Réka. – Nyilván hét közben a sok munka miatt kivitelezhetetlen a befőzés, de volt már olyan is, hogy éjfél után fejeztük be a férjemmel a munkát.

Rékáék évek óta az egészséges életvezetés hívei, így eszerint főznek lekvárt, szörpöt: a polcon sorakozó finomságok teljesen tartósítószer mentesek, csak cukrot és citromsavat tartalmaznak, hagyományos dunsztolással készülnek.

Az asszony készít diabetikus finomságokat is, szülei és anyósáék örömére. Mint mondja, ez elmúlt két évben az eper szezon beindulásakor kijártak Csalára „Szedd magad!” akcióban szedni az epret, hiszen megérte.

– Idén viszont annyiba került az eper a piacon, mintha mi szedtük volna, ezért egyszerűen elsétáltunk a piacra és vettünk 10 kg epret. A bodza az udvarunkban és a környékünkön is szépen megterem. Cseresznye és meggy van saját. Alma és körtefánk is van, de azok még kicsik, leginkább megesszük egyelőre ami megterem. Málnánk sajnos még nincs sok, de már ültettünk, bízom benne, hogy jövőre terem az is már bővebben, de idén még be kell szereznem, ahogy az epret.

Réka tagja egy vidéki élettel kapcsolatos önsegítő csoportnak, ott is sok segítséget adnak egymásnak a tagok, melyik gyümölcsöt hol lehet olcsóbban megvenni, leszedni. Tegnap a fehérvári élelmiszerpiacon még nem láttunk senkit, aki hatalmas gyümölcshegyeket tett volna a kosarába, befőzés céljával. Igaz, a jóféle ropogós cseresznyék időszaka még el sem érkezett (egy idős asszony árult ilyen különlegességet, de ezer forintért, azt hittem, rosszul hallok), a már említett négyszáz forintos kínálatot egyetlen standon találtuk meg, a többi termelőnél inkább hatszáz, mint ötszáz forint volt a finom gyümölcs. Bár meggyből is volt bőven, hasonló, 500-550-600 forintos áron.

Kátai Noémi és két kisfia a piac rendszeres vendége, szerdán gyümölcsöt vásároltak. A gyerekek nagyon szeretik a friss bogyósokat, mondja az édesanya – nem csoda hát, ha már a vételt követően, a helyszínen „nekiestek” a még savanykás, de ízletes meggynek (Fotó: A szerző felvétele)

Egy üvegnyi kovászos uborkát viszont már 300 forintból is kihozhatunk e napokban. Az egészséges és szép kis uborka 229-249 forint volt, a kapor a tetejére 80 forint. A már nem is olyan korai és zsenge zöldborsó kilója már 250 forint körül mozog, a zsenge zöldbab azonban még jócskán 800 forint felett jár kilónként. Beköszöntött az újkrumpli szezonja is, örvendetes volt látni a 250 forint körüli árat, ráadásul az aprótól az ökölnyiig, s különböző színekben kellette magát, tehát van miből választani.

A tölteni való paprika makacsul tartja 700-800 forintos kilónkénti árát, a paradicsomé azonban már alább szállt, átlagosan 450 forintért megkaphatjuk. Láttunk málnát és egrest is, kis tálcákon, ezeket a 20 dekás mennyiségeket 300 forint körüli áron kínálták.

Római salátát fejenként 250, a petrezselyem csomóját 50, a cukkinit 280, padlizsánt 380, almát 280-320, hegyes erőspaprikát darabonként 80-100, főzőtököt kilónként 199 forintért láttunk (ezek átlagárak, az egyes termelők és standok között akár jelentős eltérések is tapasztalhatók).

Összefoglalóul elmondható, hogy bőven van friss zöldféléből, csak nem szabad lapos tárcával elindulni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!