Hírek

2014.05.16. 18:35

Újabb nagyszabású kiállítás nyílt az Egyházmegyei Múzeumban

Az eső elől a Szent Imre templomba húzódtak pénteken a Szentek emlékezete kiállítás megnyitójára érkezők.

Munkatársunktól

A szentek jelenlétének észrevétlensége a legfőbb erény egy olyan korban, amikor tetteink publikálása, a felülkerekedés, az erőtöbblet és az önmagamutogatás káprázatában élünk. Pedig tudhatjuk: a megváltást csak a szentek észrevétlen erejétől, igazságtól csendes jelenlététől és példájától várhatjuk - ezekkel a szavakkal nyitotta meg pénteken Kubik Anna Kossuth-díjas színművész a Szentek emlékezete című kiállítást, amely 2016 nyaráig lesz nyitva az Egyházmegyei Múzeumban.

Kell-e megfejteni a szentek titkát? Egyáltalán lehet-e?- Kubik Anna a pénteken megnyílt Szentek élete című kiállítást végignézve úgy gondolja: nem kell, de kísérletet tenni rá, igen. Csak vágyakozunk közelségükre, közbenjárásukra bajainkban, gyógyításukra, védelmükre. Fontos azonban emlékeznünk rá mindennap, hogy mindannyian képességet kaptunk a szent életre. A kérdés az, hogy élünk-e vele?

Spányi Antal megyés püspök köszöntőjében azt a világot idézte, amelyben sok a rivalizálás, a harc, a küzdelem.

– Európa nagy csatákat vív a befolyásért, a hatalom megszerzéséért – mondta. – Ezen a kiállításon olyan emberek életpéldájával találkozhatunk, akik kétezeréves keresztény hagyományt és ezeréves magyar múltat képviselnek, és ezt úgy tudják megtenni, hogy példát mutatnak nekünk – a jelenben.

A korábbi évek grandiózus kiállításaitól eltérően változott a koncepció. A szentek kultuszának bemutatása helyett a szentek életét mutatja be a most is Smohay András - Fákó Árpád - Zalavári Tibor nevével fémjelzett tárlat, ahol festmények, szobrok, filmek, fotók és a multimédia izgalmas látványelemei segítik a látogatót – a tárgyak puszta szemlélése helyett – az átlényegülésben. A kiállításhoz a múzeum felvételeket kapott Madridból, Lisieux-ből, Dijonból, Torinóból, Rómából, és Yousuf Karsh világhírű fotográfustól, Először itt látható Szent Gellért sípcsontereklyéje, melyet Simor János hercegprímás 1870-ben adományozott szülővárosának. Hétfői lapszámunkban a kiállítás különleges darabjait külön is bemutatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!