Hírek

2014.04.29. 15:05

Róma tegnap és holnap

Gorsium virágkorában Alsó-Pannónia központja volt, a létrehozott régészeti parkban 1970 óta rendezték meg a Floralia és a Ludi Romani ünnepét. Ezek az események idén is elmaradnak. De talán valami nagyszerű ígérete van a mostani csend mögött.

Tihanyi Tamás

Flóra istennő ünnepének rendezvényei jelentették évtizedeken át a gorsiumi szezonnyitást. Ám miközben az ország a Seuso-kincsek egy részének hazatérését ünnepli, Gorsiumban, a kincsek megyéjében még mindig csak tervekről beszélhetünk.

- A gorsiumi ásatások már évek óta állnak - mondta lapunknak Nádorfi Gabriella régész. - Az uniós pályázatunknak 2012-ben kellett volna megvalósulnia, sajnos ez a munka húzódik, jelenleg a közbeszerzési eljárások sokadik szakaszában vagyunk. Emiatt minden programot kénytelenek voltunk elhagyni. Miután 2012. december 9-e volt az első határidő, 2011-ben, az utolsó Florálián csináltunk egy kis kiállítást arról, hogy milyen fejlesztések lesznek. Akkor abban bizakodtunk, hogy 2013-ban, a megújult Gorsiumban már egy nagyszabású Floráliával várhatjuk a látogatókat. A következő időpont 2014 decembere volt, de már ezt is el kellett halasztanunk 2015. június 30-ig. Ez azt jelenti, nemhogy idén, jövőre sem lesz Florália.

A Fejér megyei tavasz egyik látványos jelképe volt évtizedeken át a Florália ünnepe Gorsiumban

Gorsiumban az iroda- és a raktárépületben már két éve ki van kapcsolva a villany, a tető életveszélyes, tehát lehetetlen lett volna bármit is szervezni. A hosszú távú tervek alapján tehát 2015 tavaszán lesz újra római ünnep.

- Mi lesz az ásatásokkal?

- Tudományos szempontból nagyon folytatni kellene ezeket - szögezte le Nádorfi Gabriella. - Nagyon sok feladat vár ránk, például a Fórumot teljes egészében fel kellene tárni. De várnak még ránk elmaradt konzerválások is, ez a munka a nyolcvanas évek elején leállt. Az ember ilyenkor önmagával is vívódik: meg kellene menteni a már meglévőt, hiszen nem biztos, hogy helyes kiásnunk újabb részleteket, amelyeket aztán nem tudunk konzerválni... A múzeum tett már lépéseket azért, hogy a konzerválások legalább részleteiben megkezdődjenek, és ha megkezdődik az állagmegóvás, már nyugodtabb szívvel lehet újabb feltárásokat végezni.

Látványterv a gorsiumi régészeti parkról. Várhatóan ilyen lesz 2015-ben a terület, amely komoly idegenforgalmi vonzerőt jelenthet

Gorsiumban akad épület, amely csak félig, vagy negyed részében van feltárva. A területen látványos bemutatótereket és védőépületeket kell létrehozni, miközben megvalósul a műemléki rekonstrukció is. Nem túlzás: Gorsium második-harmadik századi falfestményei vetekszenek a hasonló itáliai alkotásokkal.

A régész bízik abban, hogy a Seuso-kincsek egy részének hazakerülése idővel ráirányíthatja a figyelmet a szabadbattyáni ásatásokra is.

- Ezeket mindentől függetlenül folytatni kellene, hiszen Pannónia legnagyobb méretű negyedik századi épületéről van szó, amely nem csak a provinciában, hanem birodalmi szinten, már a méretei miatt is nagyon jelentős. Tudjuk, hogy nálunk sok római kori települést széthordtak, amely szabad területen volt, vagy rajta van a romokon a mai város. A szabadbattyáni területen ilyen gond nincs. A bemutatás már csak azért is fontos lenne, mert a gorsiumi és a szabadbattyáni leletek közelsége nagyon komoly idegenforgalmi vonzerőt jelenthet.

Gorsiumban tehát nagyszabású fejlesztések kezdődnek.

- Létrejön majd egy látogatóközpont fogadótérrel és két kiállítótérrel, egy állandó, két időszakos kiállítással és egy megfelelő vizesblokkal. Az időszakos kiállítás mozgatható válaszfalaival növelni, és csökkenteni, vagy éppen kettéosztani lehet a teret, ahol akár konferenciákat is rendezhetünk. A látogatóközpont római stílusban, ám modern kivitelben készül úgy, hogy ne vonja el a figyelmet a romterületről. Műemlék-kiállításokat rendezünk, újjászületik az iroda- és raktárépület a látványraktárral és kőemlékiállítással. A romterületen két védőépület lesz római kori módra kivitelezve, a látogatók találnak majd ókori pincét és lakomatermet is... Utóbbiban egyébként gyönyörű falfestmények voltak, Gorsium egyik legszebb portréja onnan került elő. A délkeleti erődfal egy szakaszát is bemutatjuk két oldal- és egy legyező alakú saroktoronnyal, ez a falszakasz egyben kilátója lesz a romterületnek. Mindez műemléki rekonstrukcióval valósul majd meg, ami azt jelenti, hogy nem csupán építünk, hanem helyreállítunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!