Hírek

2014.02.20. 15:20

Idén is lesz vajon márciusi tél?

Németh Lajos mindig készségesen áll rendelkezésünkre, ha időjárással kapcsolatos kérdésekkel keressük meg. Így volt ez csütörtökön is, amikor az ablakon kinézve és a szikrázó napsütést látva eszünkbe jutott a tavalyi havas március.

Zsigó Ferenc

A kismamák és a picinyek örültek a csütörtöki vidám, simogató napsütésnek a fehérvári belvárosban<br> (Fotó: Horváth Renáta)

Először hosszasan csengett a telefon, de Németh Lajos nem jelentkezett. Pár perc elteltével azonban visszahívott bennünket:

- Elnézést, de messze voltam a telefonomtól szabadkozott, majd érezhető örömmel a hangjában üdvözölte rajtam keresztül az egész szerkesztőségi csapatot.

- Gyakran jár haza Fehérvárra? - kérdeztük, mielőtt rátértünk volna a lényegre.

- Kedves anyósom már 84 éves, hálistennek jól van, őt szoktuk látogatni, József napkor, március 19-én pedig idén is kimegyünk a fehérvári temetőbe, apósom sírjához - mondta Németh Lajos, majd az 1987-es márciusra visszaemlékezve hozzátette, akkor hazafelé menet megálltak a befagyott Velencei-tónál és korcsolyáztak egyet.

- Most biztosan nem fogok József napkor korcsolyázni - mondta , ugyanis idén március elejére és közepére is enyhe idő várható.

- Biztos nem lesz olyan hó mint tavaly március 15-én? - vetettük fel, amire a szakember hosszasan ecsetelte a tavalyi és idei viszonyok közötti különbséget. Egy éve az egész kontinensen más jellegű volt az időjárás, benne volt úgymond a levegőben, hogy bármi történhet. Idén gyakorlatilag nulla százalék az esélye a havas, fagyos márciusnak fogalmazott Németh Lajos. A meteorológiai tél február 28-iki befejeződése persze nem zárja ki, hogy később áprilisban vagy májusban legyenek talajmenti fagyok és hűvösebb napok, de olyan igazi, fogcsikorgató hideg már nem lesz.

- Pár hete néhány gazdával beszélgetve arról írtunk vetettem közbe , hogy ebben az enyhe, napos, esős időben minden kivirágzik, a levélrügyek is duzzadtak, aztán ha jön egy hirtelen fagy, oda lesz az idei termés java.

- A szakma szabályaira hivatkozva azt kell mondanom, hogy általában 10-14 napos távlatra viszonylag pontosan tudunk előrejelzéseket mondani, hosszabb távra előrejelezni, nos az már a jóslás kategóriája, de ezzel együtt szinte bizonyos vagyok abban, hogy a tél most nem fog visszatérni mondta Németh Lajos. Hozzátette még, hogy a 2013-2014-es tél az enyhe telek sorába tartozik, a meteorológus szakma részéről ez már szinte biztos.

- A gazdáknak pedig azt üzenem zárult beszélgetésünk , hogy ők majd csak május második felében lélegezhetnek fel, addig még van esélye a fagykárnak.

 

Ezek is érdekelhetik