Hírek

2014.02.05. 17:50

Választás: február 17-től gyűjthetők majd az ajánlások

Székesfehérvár - A jelölő szervezeteknek és független jelölteknek tartott tájékoztatást szerdán a területi választási iroda.

Tribolt Lajos

Molnár Krisztián megyei főjegyző, a területi választási iroda vezetője az egyes egyéni választási kerületek irodavezetőit is bemutatta a jelenlévőknek. Ő és helyettese, Kovács Zoltán aljegyző tájékoztatták a résztvevőket a jogi tudnivalókról és a határidőkről.

Az utóbbiak közül a legközelebbi a február 15., amikor hivatalosan is elkezdődik a kampány. A jelöltként indulók, illetve a jelölő szervezetek február 17-től vehetik fel az ajánló íveket, amelyeken az 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük. Február 17-ig megkapjuk a választási értesítőt, amelyen szerepel, hol kell majd leadni a voksunkat április 6-án. Kopogtató cédulát ne várjon senki, az megszűnt. Helyette lesz a fent említett ajánlási ív, ami egy sorszámozott szigorú számadású nyomtatvány. Azon ajánlhatunk jelöltet. Akár több jelölt ívét is aláírhatjuk, ám egy jelöltet csak egyszer ajánlhatunk, különben a számítógépes ellenőrzésnél törlik az ajánlásainkat.

A tájékoztató résztvevőinek közül Nagy Zsanett (b) és Kósa Eszter a bicskei választási irodától, ifj. Gotlóz Tibor független jelölt, Jávor Sándor és Szakács Tibor (DK), Horváth András (MSZP), Mátrai Csaba (független) Espár István és Veres Péter a Munkáspárttól (Fotó: Tósoki Attila)

Az 500 érvényes ajánlást a jelölteknek március 3-ig kell összegyűjteniük, ugyanis aznap 16 óráig lehet jelöltet bejelenteni. Az országos pártlisták bejelentési határideje március 4. Országos listát azok a jelölő szervezetek állíthatnak, amelyeknek legalább 9 megyében, legalább 27 egyéni jelöltjük lesz.

Gyakori kérdés, hogy a nemzetiségi listára szavazók miért nem szavazhatnak pártlistára. Nos a jogszabályok azt mondják, a hazai lakóhellyel rendelkező polgárok két szavazatot adhatnak le. Az egyiket a lakóhelyük szerinti választókörzet egyéni jelöltjeire, a másikat vagy az országos pártlistákra, vagy a nemzetiségi listákra. A kisebbségi listákról negyed annyi szavazattal lehet a parlamentbe kerülni, mint a pártlistákról. A kisebbségi listák állítására az országos nemzetiségi önkormányzatok jogosultak.

Az egyéni választókerületi választási bizottságokat a jegyző javaslatára a székhely önkormányzat választja meg február 23-ig. A szavazatszedő bizottságok megválasztásának határideje március 17.

A szerdai tájékoztatón a jelenlévők teljes jogszabály-gyűjteményt vehettek át, hogy ismerjék az előírásokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik