Hírek

2014.01.27. 17:05

Ingyenes lesz a HPV-vírus elleni védőoltás

A szeptemberi iskolakezdéstől a tervek szerint kötelezően ajánlandó, azaz gyakorlatilag ingyenes lesz a HPV-vírus elleni védőoltás, amely nem csak a méhnyakrák, hanem más daganatos betegségek okozója is.

Házi Péter

-A humán papilloma vírus, amit a közbeszédben HPV-ként ismernek sokan, a leggyakoribb, nagyrészt szexuális úton terjedő vírus. Az emberek nagy többsége találkozik vele élete folyamán, s mostanra már több kutatás is azt támasztja alá, hogy a méhnyakrák 99,7 százalékát, valamint a hüvelyi és környéki daganatok felét ez a vírus okozza. A férfiak sincsenek azonban biztonságban, a hímvessződaganatok ugyancsak feléért, a végbéldaganatok kilencven százalékáért ez a vírus felelős - tudtuk meg Mihályi Gyula főorvostól, aki 2009 óta, Östör Annamária egészségügyi tanácsnokkal vállvetve próbálja megismertetni a székesfehérvári fiatalokat e vírus valódi veszélyeivel. Azóta félezernél is több előadást tartottak a tanárok, szülők és a fiatalok számára az iskolákban.

Székesfehérváron immár öt éve, az országban az elsők között indult útjára a program, amelynek keretében nagyságrendileg kétezer tizenkét-tizenhárom éves fiatal lányt oltottak be a városi önkormányzat által megvásárolt vakcinával. Mint Östör Annamáriától megtudtuk, az érintett korú lányok 87 százalékának szülei döntöttek úgy, kérik a három alkalommal beadandó védőoltást.

Százharmincnál több fajtája létezik a HPV-vírusnak, ezek közül van, amelyik veszélyesebb, van, amelyik kevésbé mondja Mihályi Gyula, aki félezernél is több előadást tartott az elmúlt években, igyekezve felhívni a figyelmet a védőoltás fontosságára ( Fotó: Házi Péter )

Több más nagyváros is hasonló akciókat indított, s amiként Mihályi Gyula fogalmazott, a fiúkra is érdemes lenne kiterjeszteni a védőoltást a fentebb már vázolt okok miatt.

Mindeközben úgy tűnik, országos szinten is beérett a kezdeményezés, ugyanis a tervek szerint a szeptemberi iskolakezdésre a HPV elleni oltóanyag kötelezően ajánlottá, azaz gyakorlatilag ingyenessé válik a fent említett korosztálynak.

-Tévhit, hogy csak tinédzser korban érdemes HPV elleni oltást adni, magam is oltok idősebbeket, mert ez egy olyan vírus, ami ellen a szervezet nem képes ellenanyagot termelni. Mivel gyógyszerünk ellene még nincs, csak a megelőzés a lehetséges védekezési mód. E vakcinában nem elölt vagy legyengített vírust, hanem pusztán a vírusburok egy részének a másolatát juttatjuk be a szervezetbe, így tévhit az is, hogy az oltástól meg lehet betegedni! - tette hozzá Mihályi Gyula.

Tévhit, hogy csak tinédzser korban érdemes HPV elleni oltást adni




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!