Hírek

2014.01.13. 17:50

Borítékot csak számlára?

Meglepetés érheti azt, aki csak borítékot, képeslapot vagy valamilyen nyomtatványt vásárolna a postán. Lehet, hogy elkérik az adatait...

S. Töttő Rita

Egy adóügyi jogszabályi változás miatt új, online típusú pénztárgépeket kell telepítenie a Magyar Postának minden fiókjában. Ahol ez még nem történt meg, ott akár egy 100 forintos tétel vásárlása esetén is felmerül a lehetőség, hogy elkérik az ügyfél személyes adatait ahogy ez több olvasónkkal is megtörtént az elmúlt napokban, akik borítékot, képeslapot szerettek volna vásárolni valamelyik fehérvári postán. Aki nem szívesen adja meg a címét, az vagy máshol vásárolja meg a terméket, vagy fals adatokat ad meg a pénztárosnak. Az új gépek telepítése zajlik, van, ahol már működik, de máshol még egy kis türelemre van szükség. Addig is számos terméket kivontak a forgalomból.

-Csak borítékot és képeslapot akartam vásárolni a postán, amikor a pénztáros az adataimat kérte - kezdi történetét olvasónk, aki nem örült annak, hogy egy kétszáz forintos vásárlás miatt valaki kikéri a nevét és a címét. Joggal, gondolhatnánk, de másként sajnos nem juthatott volna hozzá a kívánt árucikkhez, ugyanis a pénztárgép másként nem engedte tovább a folyamatot. Így hát fals nevet, címet adott meg és Kiss Piroska álnéven jutott hozzá a borítékokhoz... De vajon miért volt erre szükség? - tudakolta az olvasó.

Nos, egy jogszabályi változás miatt tudjuk meg Apáti-Tóth Katától, a Magyar Posta kommunikációs vezetőjétől, aki elárulja a részleteket is: az új , január 1-től érvényes előírásoknak megfelelően - egyes kereskedelmi tevékenységek esetében - kötelező a NAV adatkapcsolattal rendelkező online pénztárgépek használata.

-A Magyar Posta fiókhálózatában folyamatos az online pénztárgépek telepítése - teszi hozzá, ami azért lényeges, mert ezekkel gépekkel a nyugtaadásra nem kötelezett termékeket az ügyfelek az eddig megszokott módon vásárolhatják meg. Sajnos a régi típusú pénztárgépek esetében azonban még számlát kell írni, amelyhez persze szükségesek a személyes adatok...

Fülöp Alexandra az 1. számú fehérvári postán mutatja a régi pénztárgépet, amely mégis összeköttetésben áll a NAV rendszerével (Fotó: a szerző)

A pénztárgépek cseréje a postai alapszolgáltatások elérését nem érinti. Viszont azokon a postákon, ahol már van online pénztárgép, a kijelölt ügyfélablaknál tudják megvásárolni az ügyfelek például a postai szolgáltatáshoz kapcsolódó nyomtatványokat (postai feladókönyv, hatósági erkölcsi bizonyítvány kérőlap), az MPL termékeket (csomagolódoboz, ragasztószalag, csomagolópapír), NAV nyomtatványokat, borítékokat, képeslapokat, papír-írószert, levélszekrény használatot, emlékérméket és forgalmi sorokat, élelmiszeripari termékeket (üdítő, kávé, tea, csokoládé), könyveket, játékokat, ajándékokat, DVD-ket, hungaricumokat és mobiltelefon kiegészítőket.

Azokon a postákon, ahol egyelőre még nincs az új jogszabályokynak megfelelő online pénztárgép, egyenlőre kivonnak a forgalomból néhány termékkört, a fontosabbak viszont, például a nyomtatványokat, borítékokat, képeslapokat számlaadás mellett tudják csak biztosítani.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!