Hírek

2013.12.03. 15:06

Karácsonyi készülődés öt gyermekkel Pusztavámon

Pusztavám - Staudt Gábor és neje öt gyermeket nevel. A karácsonyi készülődésről kérdeztük a házaspárt.

Nédó Géza

Staudt Gábor és felesége, Csilla (no meg az öt (!) gyermek), barátságosan fogadtak a szépen és ötletesen berendezett pusztavámi lakásukban. A falon egy szétszerelt zongora, s benne a televízió. Harmónia, békesség sugárzik a szobából, de ezt éreztem végig a két felnőttel való beszélgetésem során is. Keresztény emberek, akik minden vasárnap részt vesznek a szentmisén. Gábor ráadásul világi áldoztató, gyakran látjuk őt az oltár közelében. Meghitt, boldog karácsonyuk lesz, hiszen békesség lakik a szívükben.

Staudt Gábor és felesége, Csilla öt gyermekükkel. Az advent különös izgalommal tölti el őket. Fotó: Nédó Géza

Gábor 1990-ben egy móri hittanos táborban ismerte meg élete párját, s hatévi udvarlás után, 1996-ban esküdtek egymásnak örök hűséget. A lakodalom a sváb hagyományokat követte. Szerelmük gyümölcseként – egy évvel később –, megszületett Kinga. Ő már 16 éves nagylány. A sort Laura követi, a nyáron múlt 14 éves. A harmadik gyermek az egy szem fiú, Gábor, aki 11 éves, Anna 8 és a legkisebb Petra. Ő 5 éves.

A szülők helyzete nem könnyű: öt gyermek nevelése nagy feladatot ró rájuk. Gábor azt mondja, hogy leleménnyel, ötlettel, és főleg humorral oldani lehet a feszültséget – ha van egyáltalán. Összetartó család, katolikus hitük megtartja őket. Esténként egy égő gyertya mellett imádkoznak, ilyenkor békesség tölti el lelküket. Isten szeretetébe gyermekeik „belenőttek", ma már természetes dolog, hogy vasárnap délelőtt szép ruhát öltenek, és a templomba mennek. Nehéz periódusok követték egymást az életükben. Az apa – néhány évvel ezelőtt – mérnök létére utcára került. Szerencsére azonnal kapott munkát, igaz „csak" fizikait. Nem volt rest a karbantartói munkát elvállalni. A gondviselésnek köszönheti, hogy négy évvel ezelőtt Pannonhalmára, a főapátságra került, ahol műszaki igazgatói állást kapott. Azóta a „helyén" van, s még a napi 100 kilométeres autózás sem fárasztja. Jó kollégák között él és dolgozik, szeretet és tisztelet övezi. Csilla még gyesen van, de már készül új életére. Alapképzettsége közgazdász, korábban egy évet szakközépiskolában tanított. Most a műszaki főiskola elvégzése után, mérnöktanárnak készül. Isten biztos vele lesz!

– Milyen lesz önöknél a karácsony? – kérdeztem Csillától.

– A szenteste az év legszebb napja – válaszol kedvesen az ötgyermekes anyuka –, de fontosabbnak érzem a karácsonyi készülődést. Az advent, a várakozás különös izgalommal tölt el, de nem csak engem, a gyermekeinket is. Természetesen megvásároljuk egymás számára a legfontosabb dolgokat, de az igazi ajándék az, amit önmagunk kézzel készítünk a másiknak. Minden titokban zajlik, csak szent estén adjuk át egymásnak az ajándékunkat, hiszen éppen a meglepetés teszi szebbé Jézus eljövetelét. Nevelőapukám, keresztanyukám, Gábor szülei, öccse is velünk ünnepelnek.

– Mi lesz a menü?

– Még nem tudom. Gábor szokott ilyenkor főzni. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert nem csak jól főz, hanem szeret is a konyhában tevékenykedni.

Azt már Gábor meséli el, hogy hogy gyermekkorában a nagymama mellett serénykedett a konyhában, s a német nyelv tanulásán túl, elleste a főzés tudományát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!