Hírek

2013.11.13. 17:25

Vége a tévégyártásnak Fehérváron

Székesfehérvár - Kedden az utolsó tévé is lejött az egykori Philips, majd TP Vision gyártósorokról a fehérvári Sóstó Ipari Parkban lévő üzemben.

Klecska Ernő

Az épületről a névváltás után a TP Vision felirat is lekerül végleg. A területnek új gazdája lesz  (Fotó: Koppán Viktor)

Az utolsó készülék, ami a székesfehérvári gyárban elkészült, egy 84 colos televízió volt.

Az elbocsátások augusztus 1-el kezdődtek el, akkor 100 embertől vált meg a gyár. A következő elbocsátási hullám pénteken kezdődik tájékoztatott Video Szakszervezet és az üzemi tanács vezetője. A szakember szerint e folyamat december 31-ével ér véget, s utána csak egy közel 30 embert foglalkoztató elosztó központ marad a fehérvári ipari parkban.

- A korábban elküldött 100 ember közül gyakorlatilag mindenkinek el sikerült helyezkednie, legtöbbüknek az ipari park cégeiben - mondta el a szakszervezetei vezető, aki úgy vélte, ebben nagy szerepe van a gyár vezetésének is. A menedzsment a megállapodásnak megfelelően mindenkinek kifizette a járandóságát, s több állásbörzét is szervezett. Sokat segített a városvezetés is, hiszen miután a szakszervezet küldöttsége Cser-Palkovics András polgármesternél járt, a szomszédos üzemek lényegében elsőbbséget biztosítottak a volt philipsekenek.

Lapunk több egymástól független forrástól származó információi szerint az itt maradó elosztóközpont napjai is meg vannak számlálva, 2014. közepén az maradó embereket is elküldik. Jó hír azonban, hogy e területet a terjeszkedését és fejlesztését nemrég bejelentő Emerson megvette.

A Philips másfél éve, miután többi üzletágát elvitte innen, bejelentette, hogy egy vegyesvállalatba helyezi ki a Philips televíziók gyártását, a TP Vision-nak keresztelt cégben 70 százalékos részesedést szerzett a kínai TPV. A TP Vision május végén értesítette arról a fehérvári cég dolgozóit, hogy a gyártási tevékenységet Lengyelországba helyezik át. A gyárbezárás körülbelül 370 dolgozót és sok kölcsönzött munkaerőt is érintett.

Az üzemi tanács és a gyár vezetése június 10-ikén írta alá azt a megállapodást, amely az elbocsátás ütemezését, a szociális csomagot és a dolgozói juttatásokat szabályozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!