Hírek

2013.10.21. 13:12

Szalmonella-járvány az egyik enyingi általános iskolában (frissítve)

Enying – Százan betegedtek meg az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói, illetve alkalmazottai közül az elmúlt napokban. Közülük többen kórházi ellátásra szorultak.

B. Kiss László

 

Igazgató: nem volt fertőtlenítési hiányosság

A szalmonellafertőzés által érintett enyingi iskola részéről semmilyen hiányosságot nem állapított meg a Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének vizsgálata - közölte az intézmény igazgatója kedden az MTI-vel.

Szabó Szilárd, a Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vezetője emlékeztetett arra, hogy gyomor- és bélrendszeri tünetekkel járó megbetegedések fordultak elő az intézmény tanulói, valamint dolgozói között. Az igazgató jelezte, hogy a megbetegedett diákok többsége már elhagyhatta a kórházat, három tanuló szorul még kórházi kezelésre.
Hozzátette: az iskola a diákétkeztetést egy külső beszállítóval biztosítja, a vállalkozó üzemelteti az intézmény területén található tálalókonyhát is.

Az intézményvezető közölte, hogy a külső vállalkozóval kötött szerződést a népegészségügyi szakigazgatási szerv állásfoglalásának fényében felül fogják vizsgálni. Ugyanakkor az iskola tisztasági állapota megfelelő, a fertőtlenítés, takarítás folyamatos, a mosdókban az előírások szerint ki volt helyezve fertőtlenítőszer - olvasható a közleményben.


Hétfő

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, az Élelmiszerlánc-biztonság és Állategészségügyi Igazgatóság és a Székesfehérvári Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete nagy erőkkel folytatja a járvány kivizsgálását, mely mögött ételfertőzést gyanítanak.

Szerda reggel még csak hárman hiányoztak az enyingi Tinódi iskola tanulói közül, délután már mintegy negyvenen. Csütörtökön már hetven tanuló nem jelent meg a 180-ból az intézményben. Ekkor értesítette az iskolaorvost – mondta el hétfőn -, ottjártunkkor az FMH-nak az intézmény igazgatója Szabó Szilárd, aki péntekre tanítási szünetet rendelt el. Még hétfőn is 72 volt a hiányzók száma. Az igazgató szerint ekkor három lány még biztosan kórházban volt.

Szerdán került be és hétfőn engedték ki azt a hetedikes lányt, akivel személyesen is beszéltünk. Nála a magas lázba egy más jellegű egészségügyi probléma is belejátszott. Mielőtt kórházba került, mákos gubát evett vanília sodóval. A levesre már nem emlékezett. A megbetegedések számának robbanásszerű növekedése ételfertőzésre utalhat. Az iskolában található tálalókonyhát is az a vállalkozás üzemelteti, ahol az itt kiosztott ételt – már több éve – készítik.

 



Eszter, Barbara, Zsófia, Fernanda. Négyen azon tinódis diákok közül akik nem betegedtek meg (Fotó: Koppán Viktor)



A hatóságok a főzőkonyha működését felfüggesztették a helyszíni vizsgalatok során felfedett konyhatechnikai hiányosságok miatt – értesült lapunk a Fejér Megyei Kormányhivatal hétfői közleményéből. Telefonon megkerestük a főzőkonyha üzletvezetőjét is, aki szerint az ő dolgozóik közül legalább hatan fogyasztottak az iskolában feltálalt ételből, ám közülük senki nem betegedett meg. 

Október 16-21. között 100 főnél (92 tanuló, 8 felnőtt) jelentkezett hányással, hasmenéssel, lázzal járó megbetegedés – tájékoztatott Müller Cecilia megyei tisztifőorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv vezetője. A népegészségügyi szakemberek az iskolában teljes körű fertőtlenítő nagytakarítást rendeltek el, továbbá felhívták a figyelmet a higiénés rendszabályok fokozott betartására.

A betegek székletének laboratóriumi vizsgálatai folyamatosan zajlanak. Az eddig elvégzett vizsgálatok 16 beteg székletéből Salmonella baktériumot mutattak ki. Sziebert Gergely megyei igazgató főállatorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonság és Állategészségügyi Igazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint a kivizsgálás során a két konyháról összesen 14 ételmintát, egy alapanyag mintát, kettő fertőtlenítőszer mintát, illetve 19 tisztasági törlet mintát vettek, melyek laboratóriumi vizsgálata folyamatban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!