Hírek

2013.10.27. 14:52

Kapitális méretű halak a palotavárosi felső tóban

Székesfehérvár – Ritkán látható, nagytestű halakat telepítettek szombaton a palotavárosi felső tóba.

Tihanyi Tamás

– Azért hoztunk ilyen nagy halakat a palotavárosi felső tóba, hogy a horgászoknak egyedülálló élményt  biztosíthassunk, hiszen ilyen méretű zsákmánnyal csak ritkán találkozhatnak – mondta az FMH-nak Úrfi Tamás, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének (HOFESZ) titkára. Hozzátette: azt remélik, hogy ezeket a halakat a horgászok különös bánásmódban részesítik majd, hiszen ritka példányok, beszerzésük is nehézségeket okoz. A  HOFESZ számára most az adta az alkalmat, hogy Tolna megyében felszámolnak egy   tározót és onnan sikerült az 5-12 kilogrammos  anyahalakat Székesfehérvárra hozni.


Mit jelent a horgászat szempontjából a különleges bánásmód? Az ilyen méretű halaknak nem csak a piaci, hanem az eszmei értéke is jelentős. Nagy tömegük miatt a parton saját magukban komoly kárt tudnak tenni, ezért ajánlatos az úgynevezett  pontymatracok alkalmazása, így fotózás után sérülés nélkül lehet a halakat visszahelyezni a vízbe. Ezzel elérhető, hogy egyre több horgász számára biztosítsák a fárasztás élményét. Egyébként az ilyen halaknak nincs igazi gasztronómiai értékük, Úrfi Tamás szerint 1,5-től 3-4 kilóig élvezhető legjobban a ponty húsa. A szombaton telepített példányok védelmére nagy hangsúlyt fektetnek majd.

– Szerencsére az új halászati törvény már olyan jogokat biztosít a halőröknek, amelyekkel szigorúbban fel lehet lépni a tolvajokkal szemben – mondta a szövetség tisztségviselője. Aki a minap megrendezett első Fehérvári Halünnepet komoly sikernek értékelte, hiszen máris sokan megkeresték őket azzal, hogy jövőre szeretnének a résztvevők sorában lenni. Az élmények még frissek, a színvonal tovább emelhető.

 

 

Pontyok telepítése

A 43. hét időjárási szempontból kitűnő volt, halfogás szempontjából azonban  csak közepesnek lehet  mondani – tájékoztatta lapunkat vasárnap Bozai Zsolt, a Magyar Országos Horgász Szövetség dinnyési kirendeltségének halőri csoportvezetője. –   Talán a víz erőteljes visszamelegedése okozta, de mind a rabló, mind a békés halak meglehetősen rapszodikusan kaptak. Voltak napok, mikor jó eredményeket lehetett elérni pontyból, csukából, süllőből, de akadtak  olyan napok is, amikor szinte alig lehetett halat fogni. Jó hír a ponty kedvelőinek, hogy a MOHOSZ október 31-én, csütörtökön fogható méretű halak  telepítését tervezi a Velencei-tó arra alkalmas szakaszain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!