Hírek

2013.10.13. 16:05

Könyvtári napok: az olvasás igazán szerethető mánia

Székesfehérvár - Még hogy nem vesznek könyvet manapság az emberek. Volt, aki nyolc-tíz kötetet is összepakolt, hozzá esetleg még folyóiratokat is. A könyvtárba iratkozók pedig sorba álltak.

Szabó Zoltán

Mindehhez természetesen az kellett, hogy Könyves Vasárnapot rendezzenek az idei Országos Könyvtári Napok fináléjában. Márpedig ezen a vasárnapon hagyományosan vásárt is tartanak a régebbi használt, kiselejtezett művekből, valóban jelképes összegért. Volt is érdeklődő és vásárló szép számmal a Vörösmarty Mihály Könyvtár felnőttkölcsönzője előtti teremben, mellesleg a Csók István Képtár emeleti kiállító termében, ahol kitűnő sokszorosított grafikákat is megtekinthettek a könyvbarátok. Miután pedig ma volt az ingyenes beiratkozás és érvényesítés, illetve - kisebb bűnök, azaz késedelem esetén - a megbocsátás napja is, érthető volt az élénk érdeklődés.

A Vörösmarty Mihály Könyvtárban könyvvásárt tartottak

A nemes hagyományokat ápolni kell, így aztán az Olvasásmánia eredményhirdetése sem maradt el a gyermekrészlegben. Domoszlai Krisztina könyvtáros és munkatársai évek óta szervezik a nemes versengést általános iskolások részére. Lényege, hogy egy-egy évfolyam öt könyv alapján dolgozhatott. A diákok készíthettek illusztrációt, írhattak könyvajánlót, vagy kérdésekre válaszolhattak. (Ha minél több könyvet elolvastak, plusz pontot kaptak. Ez egy igazán szerethető mánia.) Mielőtt azonban az eredményeket megtudhatták volna, Varga Gabriella színművész, a Vörösmarty Színház társulatának tagja Weöres Sándor-összeállítással kedveskedett a gyerekeknek és szüleiknek.

A legjobbak névsorát Vasné Borsos Beáta, a könyvtár igazgatója ismertette. Az idén 75 tanuló vett részt a versenyben, kilenc intézményből, a legtöbben a Széna téri Általános Iskolából, 52-en. 221 pályamű készült el. A 4. osztályosok között első lett Garamvölgyi Glória Bella a Széna téri iskolából. Az 5. osztályosok mezőnyében a veszprémi Szigetvári Zsófia lett a legjobb, ő érte el a legtöbb pontot is. A 6. osztályosoknál Menyhárt Zsófia (Zentai úti iskola) nyert, a hetedikeseknél Szántó Cintia ( Zentai úti iskola), míg a nyolcadikasok között Cseh Bettina (Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola) nyert. A díjkiosztó után kezdődött a Játszóház, csupa növényből főzött festékkel és a feldolgozó és a helyismereti csoport is bemutatkozott, továbbá raktártúra indult.

Egész héten kínáltak programokat a könyvtárak, szombaton például a Zsolt utcai tagkönyvtárban kultúrcsevejt lengyel barátainkkal.

A Gárdonyi Géza Művelődési Házban és Könyvtárban szintén könyvvásár és ingyenes beiratkozás volt ma, emellett, mint azt Fenyvesiné Zsuzsa könyvtárvezetőtől megtudtuk, bemutatták az új szolgáltatásokat is. Köztük a kölcsönözhető elektronikus nagyítókat, E-bookokat. a gyengénlátókat és a mozgássérülteket segítő, speciális eszközökkel ellátott számítógépet. Működött a hozza-viszi könyvcsere pont is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!