Hírek

2013.10.07. 16:32

A borkirálynő: szépség, tudás

A hétvégén, péntektől, vasárnapig Tarcalon rendezik meg az ötödik országos bor szépségkirálynő fesztivált, ahol megválasztják a magyar királynőt.

Házi Péter

A jelöltek között lesz két megyei induló is. A magyar bor „arcát” keresik az országos borkirálynő választáson. Nem mindegy tehát, ki nyeri a versenyt, ugyanis ő képviseli majd hazánkat a külföldi boros rendezvényeken. Megyénket ketten is képviselik a rangos megmérettetésen. Kiss Barbara már két éve „uralkodik” a megyeszékhelyen, az őt a versenyen elindító Noé-hegyi Szent István Borlovagrend borkirálynőjeként. Barbara 2011 óta képviseli a borok „lovagjait”, és a nemes nedűt egyaránt.

– A kollégám, Pánczél József, a fehérvári Borok Pincéje és borklub vezetője invitált: jelentkezzek a borkirálynő választásra. Csatlakoztam a borlovagrendhez, és azóta jelen voltam, és vagyok a borrendezvényeiken – mondta. Barbara szívesen kínálja a bort, de vajon ő maga is kedveli ezt az italt?

Klima Olga nagy erőkkel készül az országos versenyre (Fotó: Nagy Norbert)

– A fehér, reduktív, könnyed borok a kedvenceim. A sauvignon blanc, a tramini a cserszegi fűszeres és a szürkebarát. Kíváncsi voltam arra is, miért szeretne a magyar borok királynője lenni? – Mert megtiszteltetés, ha valaki Magyarországot képviselheti itthon, és főleg külföldön. Azt már ismerem, milyen jó dolog mindez egy borlovagrend esetében, és tudom: a királynőnek alázattal és tisztelettel kell tenni a dolgát.

– Fontos, hogy a borkirálynő a szőlészetben és a borászatban, a gasztronómiában is jártas legyen, tehát megfelelő tudással kell rendelkeznie e tárgykörökben. Nem izgulok, sőt, várom a kérdéseket, a feladatokat! Mór 2012-es borkirálynője, a civilben egyébként jogász Klima Olga mostanában borászati szakkönyvek tanulmányozásával tölti nem túl sok szabadidejét: – A versenyzők többsége 18-19 éves, Barbarával ketten mi viszont most lettünk 30 évesek. Szerintem egy borkirálynő megválasztásánál előnyt kell jelentenie a tapasztalatnak, annak, hogy egy aspiráns már valóban ismeri a borokat, valóban van véleménye a különböző fajtákról és tudja például azt, mi az aszúsodás folyamata – mondja Olga, aki komolyan készül a versenyre.


Kiss Barbara várja a kihívást (Fotó: Pati Nagy Bence)

 

A többnapos eseményre nyolcféle dresszkódot kaptak. Magyarul ez annyit tesz, hogy az estélyitől a koktélruháig számos ruhában kell megjelenniük a jelölteknek.

– Pénteken egy interaktív szüreten kell részt vennünk, de talán vasárnap lesz az egyik legkomolyabb megmérettetésünk, amikoris egy valóban szakmai tesztet kell kitöltenünk. És persze az angol tudás alapvető elvárás. Remélem, valóban az arra legérdemesebb jelölt nyer – összegez Olga. A fesztivál pénteken közös szürettel kezdődik, és vasárnap délután 4 órakor az eredményhirdetéssel zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!