Hírek

2013.10.09. 15:39

A biztonsági helyzet romlik – magyar katonák tértek haza a Sínai-félszigetről

Székesfehérvár - A Multinacionális Erők és Megfigyelők (MFO) szervezetében a Sínai-félszigeten szolgálatot teljesítő rendőri és katonai vegyes összetételű kontingens hazatért váltását köszöntötték szerdán az Összhaderőnemi Parancsnokságon.

Tihanyi Tamás

- Néhány nap telt el azóta, hogy a Sínai-félszigeten állomásozó békefenntartó kontingensnél a 37. alkalommal adták át hivatalosan egymásnak a feladatokat a magyarok - mondta az ünnepségen Domján László vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka. A tábornok hozzátette: az állomány tagjai a szolgálat egy éve alatt folyamatosan romló biztonsági környezetben teljesíttették feladataikat.


Gazsó Krisztián törzsőrmester az ünnepségen átveszi Domján László vezérőrnagytól az ÖHP parancsnokának elismerését (Fotó: Tósoki Attila)

- Teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy a térség ma már nem a nyugalom szigete. Az elmúlt három évben, a biztonsági helyzet romlása jelentősen kihatott a félszigeten katonai megfigyelői feladatokat ellátó erők tevékenységére is, a veszélyeztetettségi fokozat az 5-ös skálán elérte a legmagasabb szintet. Az élet bizonyságot is tett erről, amikor 2012 szeptemberében, a csapat kiérkezését követően az északi táborban szolgálók elszenvedték az MFO ellen elkövetett eddigi legnagyobb támadást.

Három katona megsérült és jelentős anyagi kár is keletkezett. A Honvéd Vezérkar főnöke a nemzetközi békemisszió során tanúsított kiemelkedő helytállása elismeréséül Kiemelkedő helytállásért emlékérmet adományozott Parti Attila rendőr őrnagynak és Török László főtörzsőrmesternek. Az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokától emléktárgyat vehetett át Andrási Anikó rendőr őrnagy, Kovács-Márkó Kinga főhadnagy, Ottrok Norbert rendőr zászlós és Gazsó Krisztián törzsőrmester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!