Hírek

2013.09.02. 17:07

Segítség! Baj történt! Katasztrófavédelmi napot rendeztek

Székesfehérvár – Katasztrófavédelmi nappal indították az évet az István Király Általános Iskolában. A növendékek már rutinosan vették az akadályokat.

Sebestyén Lilla

Segítség, segítség! Baj történt! – ezeket a szavakat ismétlik újra és újra a leggyakrabban az emberek, amikor felhívják a tűzoltóságot, a katasztrófavédelmet, vagy a mentőszolgálatot. A lényegi információt csak percek múlva tudja kiszedni a diszpécser a pánikba esett hívótól, pedig egy kis gyakorlással lehet, hogy életeket menthetünk meg.

Az István Király Általános Iskolában közel egy évtizede, minden tanítási év első napján megrendezik a katasztrófavédelmi napot, ahol a gyerekek megtanulhatják a segítségkérés módját, a menekülés technikáját, sőt azt is, hogyan kell füstben tájékozódni, vagy miként járjanak el, ha valaki a szemük láttára veszti el eszméletét.

– Ezzel a programmal lehetőséget teremtünk a gyerekeknek egy kis beszélgetésre, a feladatok alatt pedig van alkalmuk újra összeszokni és belerázódni az iskolai körforgásba. Másrészt, az itt megszerzett tudásra az életük bármely percében szükség lehet – mondta el Kohonicz Izabella, az iskola igazgatóhelyettese.

A feladatok évfolyamok szerint kicsit eltérnek, de a tűzoltóautóval való ismerkedést és az akadálypályát szinte minden korosztály élvezte. Nagy sikert aratott még a füstszoba, ahol a tanulók tesztelhették, mennyire képesek tájékozódni egy füsttel teli helyiségben, és a bizalom labirintusa, ahol gázmaszkban, az osztálytársak utasításai alapján kellet kijutni az útvesztőből. Persze mindezt egy verseny keretében, hogy a tanulással vegyes élménydús napnak tétje is legyen. A legügyesebb és egyben legaktívabb osztályokat a nap végén oklevéllel jutalmazták a tanárok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!