Hírek

2013.09.11. 16:50

Pénzbe kerül a pénzünk is

Nem könnyű tisztán látni a kérdésben: van-e még olyan számlacsomag, amelynél kártyánkkal ingyen vásárolhatunk? A tranzakciós adó miatt gyakorlatilag minden számlacsomag díjai emelkednek a következő hónapokban.

Sebestyén Lilla

– Akkor inkább hozza ki a postás a nyugdíjamat! – fakadt ki a minap egy nyugdíjas hölgy, miután megtudta, hogy szeptembertől többszáz forinttal nő folyószámlájának díja. Nem ő az egyedüli, aki erőteljes gondolkodásba kezdett, miután a bankok gyakorlatilag számlacsomagdíj-emeléssel reagáltak arra, hogy augusztustól nőtt a tranzakciós adó összege.

Több nyugdíjasra, aki azzal ment be a bankhoz, hogy olyan csomagot kérjen, ahol a bankkártyás vásárlásért nem vonnak le pénzt, gyakorlatilag egy hitelkártyát „tukmáltak” rá, mondván, ezzel külön díj nélkül lehet fizetni, sőt a vásárlások után azok egy-két-három százaléka visszajár.

Nos, mindez igaz is, ám ha az illető nem figyel arra, hogy a türelmi időszak végéig visszapótolja a hitelkártyártól elköltött pénzt, vagy éppen többet költ, mint amekkora összeg a folyószámláján van, könnyen áteshet a kamattal terhelt hitel „világába”.

– Nagy a zavar a fejekben, sokan azt hiszik, hogy már a kártyás vásárlásért is fizetni kell. Ez így nem igaz, sok banknál továbbra is ingyenes a vásárlás, a pénzintézetek hirdetményei alapján azonban látható, hogy szeptemberben és októberben akár ötven-hatvan százalékkal is emelkednek a legolcsóbb számlacsomagok díjai. Ez pedig azt eredményezheti, hogy a nyugdíjasok, kiskeresetűek egy összegben veszik majd ki a havi jövedelmüket a bank-automatából – mondja B. Varga Judit közgazdász, egy bankokkal (is) foglalkozó internetes szaklap főszerkesztője.

Mint mondta, az MNB adatai szerint az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a kész-pénzállomány Magyarországon, ami viszont éppen a feketegazdaságnak kedvez, hiszen pénzt borítékban nyom nélkül lehet átadni, utalásnál ez már nehezebb.

A szakember szerint éppen a magas jövedelműek kapnak egyre nagyobb kedvezményeket, s ami újdonság: a kedvezményeknél, ingyenes tranzakcióknál nézik a befektetési állomány meglétét is. Leegyszerűsítve: ha van két-három millió forintnyi lekötött pénzünk, kedvezmények egész sora vár ránk. A közgazdász szerint érdemes november-december környékéig várni az esetleges számlacsomag- vagy bankváltással, addigra a bankok az egymás közti verseny jegyében várhatóan új, kedvezményes számlacsomagokkal is előrukkolnak, hogy az ügyfeleket magukhoz csábítsák.

Bogdányi Réka nemrég költözött össze barátjával és vált önfenntartóvá, így pontosan tudja meddig ér az a bizonyos takaró és mi fér még bele a havi költségvetésbe. Mint mondja: az ilyen plusz díjak, sajnos nem!

– Ahogy megjön a fizetésem általában leveszem a tetemes részét, így legtöbbször készpénzzel fizetek, ritkán használok bankkártyát. Ha ATM-ből veszek ki pénzt, mindig figyelek, hogy a saját bankom automatáját használjam, mivel az a legtöbb esetben kedvezőbb – mondja Réka, majd hozzáteszi: Mindenesetre a tranzakciós díjak növekedése rám is hatással lesz, hiszen hiába ügyel az ember mindenre, általában a legváratlanabb helyeken tud kifogyni a pénz a tárcájából. Emellett azt gondolom, hogy nehéz lesz az átállás, mivel a bankkártyás fizetés sokszor kézenfekvő és kényelmes megoldás. 




300 milliót kellett visszafizetni

A folyószámla költségeit érintő módosítást a törvény ugyan nem zárja ki, de csak szűkek a bankok lehetőségei. A kamatot, díjat vagy költséget érintő kedvezőtlen egyoldalú szerződésmódosításokat a hitelintézeti törvény ugyan nem zárja ki, ám azokra csak korlátozásokkal ad lehetőséget – tudtuk meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének sajtóirodáján.

A törvény szerint a pénzügyi intézmény egyrészt nem vezethet be új díjat vagy költséget az egyoldalú kedvezőtlen módosítás során. A számlaszerződés teljes időtartamára kizárólag olyan díjat vagy költséget lehet érvényesíteni, amely az eredetileg megkötött ügyfélszerződésben (s az azt kiegészítő üzletszabályzatban, általános szerződési feltételekben, hirdetményben) a felek felsoroltak, rögzítettek.

A törvény másrészt a már meglévő díjak vagy költségek esetében azt is megtiltja, hogy a hitelintézet úgy módosítsa egyoldalúan, az ügyfél számára kedvezőtlenül a számlaszerződést, hogy annak során megváltoztatja a számlaszerződésben szereplő számítási módot.

A PSzÁF vizsgálódása nyomán a tranzakciós illeték jogtalan áthárítása miatt augusztus végéig több banknak összesen 300 millió forintot kellett visszafizetnie az ügyfeleknek. Ősszel tovább folytatják a vizsgálatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!