Hírek

2013.09.09. 09:23

Kulcsi mészárlás: a démon még próbálkozik

A vádirat ismertetésével és a vádlott meghallgatásával kezdődött hétfőn a fehérvári törvényszéken a 2012. áprilisában Kulcson elkövetett emberölés bűntettének tárgyalása.

Zsigó Ferenc

Annak idején többször beszámoltunk a kulcsi családi házban történt szörnyű mészárlásról, melynek során H. Csanád Jutas brutális módon – bozótvágóval, disznóölő késsel és rugós bicskával – megölte a nagyanyját, az édesapját, a bátyját, megfojtotta a nagyapját, megkísérelte megölni az édesanyját, a nővérét és annak barátját. 

Az ügy tárgyalása hétfőn reggel 9-kor a vádirat ismertetésével kezdődött. Ennek során az ügyész, Fülöp Zsolt minden részletre kiterjedően ismertette a nyomozás során feltárt tényeket. (A tárgyalóteremben lévő újságírók, operatőrök, fotósok többször is felszisszentek a borzalmak hallatán...)

A vádlott április 4-ére, egy napra tervezte családja kiirtását, de az „öléssorozat” végül – a zavaró körülmények miatt – három napon át tartott. Az informatikus végzettségű vádlott – aki egyébként állandó munkahellyel nem rendelkezett, alkalmi munkákból és szülei, nagyszülei nyugdíjából élt – április 4-én bátyját a ház mögé hívta azzal, hogy próbálják ki együtt a nemrég vásárolt nyílpuskákat. 

H. Csanád Jutas hátulról támadt gyanútlan bátyjára egy 19,5 pengehosszúságú késsel, dulakodtak, ennek során összesen 109 sebet ejtett testvérén. A halál oka végül nyílt agysérülés volt. Bátyja megölése után tisztálkodott, átöltözött, később az emeleti könyvtárszobába hívta nagyapját, ahol az idős férfit szurkálta, fojtogatta, aki a támadást követően körülbelül négy perc múlva meghalt.

Nagyanyja ugyanígy járt, a szerencsétlen asszonynak hátulról átvágta a nyakát és többször megszúrta. A dulakodások során a vádlott is megsérült, megvágta magát és az alkarja is eltörött, amikor nagyapja fejére ütött. Sérülései is közrejátszottak abban, hogy az egy napra tervezett mészárlás végül három napig tartott.

Szüleinek azt mondta, hogy bátyjának hasmenése van, azért nem vesz részt a közös étkezéseket, nagyszülei pedig korán lefeküdtek. Április 6-án korán reggel áramot vezetett a kilincsbe, de ezzel zárlatot okozott. Ennek ürügyén kéredzkedett be nővére szobájába, mondván: megnézné, hol a hiba.



 

Az ágyban fekvő nőre is késsel támadt, de nővére védekezett és sikoltozni kezdett. A szülők ekkor feljöttek az emeletre, apjával és anyjával kezdett el viaskodni. Előző nap szerzett sebei felszakadtak, erősen vérzett a 25 éves vádlott, de apjával még tudott végezni. Időközben a szobájába zárkózott nővér telefonon kért segítséget dunaújvárosi barátjától, aki azonnal autóba ült, a rendőrségre ment bejelenteni a mészárlást, majd továbbhajtott Kulcsra.

A házhoz ért, felkapott valami botot vagy szerszámnyelet és futott az ajtó felé. A vádlott az emeleti ablakból látta, hogy nővérének barátja közeledik, lement a földszintre, és az ajtó mellé állt. A benyitó férfi felé sújtott a bozótvágóval, súlyos sérülést ejtett rajta. A férfinek elöntötte arcát a vér, és menekülésre fogta a dolgot. H. Csanád Jutas üldözőbe vette, de nem érte utol.

A legyengült vádlott a bozótba rejtőzött, itt találták meg később a terrorelhárító központ kommandósai. H. Csanád Jutas az ügyészi, védői és bírói kérdésekre válaszolva mindvégig egy szám harmadik személyben beszélt arról az „eltorzított személyiségű” valakiről, aki az ő testével gyilkolt. Néha ugyan elhibázta a dolgot, de mindig javított: „...nem én, hanem az eltorzított személyiség...” Mint mondta, démoni erő szállta meg, fel akarta fedezni saját belső világát, amihez magányra volt szüksége, s emlékezete szerint 2012. februárjában jutott arra a döntésre, hogy kiirtja a családját.

– Nem voltak ismerősei, nem hiányoztak a lányok az életéből? – kérdezte egy alkalommal a mintegy másfél órás ügyészi-vádlotti párbeszéd során az ügyész. – Rendszeresen látogattam a pornóoldalakat – hangzott a válasz. A vádlott átlagos napja egyébként olvasásból, filmnézésből, számítógépek és alkatrészek internetes adásvételéből állt, szobájában a számítógép folyamatosan be volt kapcsolva. A családban mindenki kulcsra zárta maga mögött az ajtót, hogy ez miért volt így, arra a vádlott azt mondta, így nőttek fel, ezt szokták meg...

H. Csanád Jutast a büntetőeljárás során több elmeorvos szakértő vizsgálta meg. Az igazságügyi pszichiáter szakértő, az igazságügyi orvos szakértő, valamint az általuk bevont igazságügyi pszichológus szakértő megállapította, hogy a gyanúsítottnál a bűncselekmény idején teljes realitáskontroll-vesztést okozó elmezavar egyértelműen nem bizonyítható.Az ügyész előre kitervelten, különös kegyetlenséggel több emberen elkövetett emberöléssel vádolja a férfit. Az ügy tárgyalása szerdán a mészárlás túlélőinek – a nővér, az anya és nővér barátja – meghallgatásával folytatódik. 


H. Csanád kész terveket „ kapott”

Amikor a tettek elkövetése előtti tervezésről, a gyilkos szándék megfontolásáról esett szó, H. Csanád Jutas mindig a démoni erőt emlegette, azt mondta, az álmában felismerhetetlen ködös alaktól kész terveket, forgatókönyveket kapott, némi döntési szabadsággal. Ez azt jelentette, hogy a gyilkos eszközt ő választotta. Célja az volt, hogy a létnek egy „magasabb szintjére” jusson – ehhez kellett volna, hogy a nyugdíjakkal ő gazdálkodjon –, s hogy végül maga is démonná váljon. „A démon még mindig próbálkozik, de Isten kiszabadította a lelkiismeretemet a karjaiból...” 

A bozótban fekvő férfit a TEK-esek fogták el

A családot kevesen ismerték Kulcson, zárkózottak voltak, ritkán mozdultak ki a házból. H-ékat senki nem ismeri. Legalábbis a megkérdezett kulcsiak nem – írtuk tavaly, amikor kiderült a családirtás, és kollégáink a faluban jártak. A helyiek csak annyit tudtak róluk, hogy a családfő építési vállalkozóként elsőrendű vádlottja volt egy lakásépítéshez igényelhető szociálpolitikai támogatásokkal kapcsolatos csalássorozatnak. El is ítélték, büntetését is letöltötte. 

A család legfiatalabb, a tettek elkövetésekor 24 éves tagja, H. Csanád Jutas még a többieknél is zárkózottabb volt, ritkán mozdult ki a házból. Szobájába zárkózva, a számítógéppel élte mindennapjait. Még nagyobb magányra áhítozott, útban volt a családja, ezért döntött úgy, hogy megöl mindenkit.

Április 6-án reggel már két álmatlan éjszaka után fáradtan, több sebből vérezve nem tudta befejezni az öldöklést. Nővérének telefonhívása nyomán annak barátja már kora reggel értesítette a rendőröket, akik a TEK-eseket is kihívták. H. Csanád elfogásáról – az akkori tudósítások szerint – délben adott ki hivatalos közleményt a rendőrség. Tavaly április 6-án pénteken délelőtt az egyre fokozódó médiajelenlét mellett mintegy 40-50 terrorelhárító kommandós kereste és találta meg H. Csanádot...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!