Hírek

2013.09.05. 13:35

A változások tanéve - évnyitó a Pedagógus Szakszervezettel

Székesfehérvár - Megyei tanévnyitó értekezletet tartott csütörtökön a Pedagógus Szakszervezet. Volt miről beszélni.

B. Kiss László

Az, aki vehemensebb fellépést vár a Pedagógusok Szakszervezetétől, inkább egy politikai párt ajtaján kopogtasson - fogalmazott Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének országos elnöke csütörtökön, a PSZ fehérvári és megyei szervezete által, szakszervezeti titkárok és intézményvezetők számára tartott értekezletén. Mindez nem jelenti azt, hogy elégedettek lennének az oktatásügyben bevezetett változásokkal, ám a kormány leváltása nem a szakszervezet dolga - folytatta az elnök, aki hangsúlyozta: szakmai alapon állva, konkrét intézkedések ellen tiltakoznak. Amikor januárban a PSZ megállapodást kötött a kormánnyal, akkor ezt is szakmai alapon tette. A megállapodás jelentés részét egyébként betartotta a kormány.

Amikor tavaly nyáron tüntetni hívták a kollégákat, nem jöttek – tette szóvá Galló Istvánné az értekezleten. Az lebegett csupán a szemük előtt, hogy „sok” pénzt fognak kapni, de azt, hogy milyen áron, nem nézték. Nem fizetik ki ezután például a túlmunkát, és számos pótlékot is megszüntettek. Az új bérezési rendszerben azok járnak jól, akik csak azt tették, ami feltétlenül kötelező volt, s azok nem járnak olyan jól, akik minőségi pótlékban részesültek, több diplomát szereztek, és bármikor hadra foghatók – fejtette ki a PSZ elnöke, aki szerint a veszélyt nem elhárítani, csak elodázni sikerült a megállapodással.

Utalt bizonyos tervezetre, amely 633 felső tagozat, és majdnem háromezer pedagógus-álláshely megszüntetését tűzte volna ki célul. (Hoffmann Rózsa, az illetékes államtitkár ezzel kapcsolatban egyébként annak idején azt nyilatkozta, hogy nem ismer ilyen tervezetet, miként ezt Galló Istvánné megjegyezte.) A Pedagógusok Szakszervezete a legnagyobb létszámú ágazati szakszervezet, amelynek több mint 30 ezer fizető és mintegy tízezer nyugdíjas tagja van. Ennek ellenére erőtlen, a tagok nem mozgósíthatók. Pedig az említett megállapodás megszületése érdekében nem kellett aláírni, tüntetni, sztrájkolni az egyébként megfélemlített helyzetben levő, állásukat féltő kollégáknak – fogalmazott az elnök. Az értekezlet elején a résztvevők egy perces néma felállással emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Udvardy Béláról, aki tíz évig volt a szervezet megyei elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!