Hírek

2013.09.16. 10:45

A gazda őszi teendői a kertben

Székesfehérvár - Annak érdekében, hogy a jövő évben is sok örömünket leljük a kiskertben, nem szabad elfeledkezni az őszi teendőkről: az ásásról, trágyázásról, talajfertőtlenítésről.

B. Kiss László

Az ősz közeledtével ismét megszaporodik a gondos gazda számára a kertben a munka. A lehullott lomb, miután összegyűjtöttük, mehet a komposztra. Ám vigyázzunk!

A diófa levele alkalmatlan trágyának, a legjobb elégetni - figyelmezteti olvasóinkat Lakatos Imréné, bolttulajdonos.

Lombhullás után érdemes ősszel is lemosó permetezést végezni, hogy a kártevők áttelelését megakadályozzuk. A kert felásását lehetőleg ne halasszuk tavaszra!

Az ágyások trágyázása is meghálálja magát: ehhez komplex őszi műtrágya ajánlható, amelyben csak kálium és foszfor van, s nincsen benne nitrogén, ami a növény zöldjének növekedését gyorsítja meg. Metszeni nem szükséges, ennek inkább kora tavasszal van az ideje.

Lakatos Imréné: a vörös- és fokhagymát is most lehet elültetni (Fotó: B. Kiss László)

A virágokat, illetve mondjuk az epret, vagy málnát ősszel és tavasszal is szét lehet ültetni. Utóbbi esetében ne felejtsük kivágni a letermett vesszőket, és visszavágni a többit.

A felásott, megtrágyázott ágyásokba mostanában lehet elvetni a spenótot, a sóskát, a petrezselymet, a vörös- és fokhagymát, a mákot és az őszi borsót.

Igen, az őszi borsót is, mert olyan is van. Előnye, hogy előbb kikel, mint az, amelyik tavasszal kerül a földbe - tudtuk meg a szakembertől. Most van a virághagymák ültetésének is az ideje. A hagymás virágok a tavaszi kert leglátványosabb díszei, a virágzó gyümölcsfák mellett. Számos változata van a krókusznak, a tulipánnak meg egyenesen rengeteg. A jácintot, a tulipánt, a nárciszt, a krókuszt, a liliomot tíz centiméter mélyre dugjuk le. Érdemes ültetőkosarat használni, mert úgy nem fér hozzá a pocok - tanácsolja Lakatos Imréné.

S még egy megszívlelendő jótanács!

A magok, a virághagymák vetése, ültetése előtt ne mulasszuk el a talajfertőtlenítést! A szer a földbe jutva gázosodik, és elpusztítja a kártékony rovarokat, a pajorokat, százlábúkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!