Hírek

2013.08.15. 13:31

Új mobil labort kapott a Fejér megyei katasztrófavédelem

A Land Rover gyártmányú, négykerék meghajtású, csörlővel felszerelt gépjármű szerdán érkezett az igazgatóságra. Előreláthatóan szeptemberben áll szolgálatba - tájékoztatott a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

feol-duol

Az új autó a több mint húsz éve szolgálatban lévő Ford Transitot váltja, amely a következetes karbantartásnak köszönhetően ellátja a feladatát, azonban a kialakításából, felszereltségéből és az amortizációból adódóan már nem felel meg korunk követelményeinek - tudtuk meg Farkas-Bozsik Gábortól, megyei katasztrófavédelmi szóvivő helyettestől.

A BM HEROS Zrt. és a Gamma ZRT. által közösen kifejlesztett gépjárműben megtalálhatóak meteorológiai-, vegyi- és sugárzásmérő műszerek, különböző mentesítő anyagok, valamint egyéni védőeszközök és felszerelések is.

A terepjáró képesség, a négykerék meghajtás és a csörlő mind-mind azt a célt szolgálják, hogy ne legyen akadály az autó előtt, hiszen a modern technika csak akkor használható ki teljes egészében, ha el tud jutni oda, ahol szükség van rá. Felszereltségéből adódóan számos feladat végrehajtásánál lehet hatékonyan és gyorsan bevetni. Olyan eseményeknél, ahol veszélyes anyag jelenlétével kell számolni nélkülözhetetlen mérési eredményeket tud szolgáltatni a katasztrófavédelmi mobil labor állománya.

A káreset felszámolását irányító személynek nélkülözhetetlen információ a veszélyes anyag beazonosítása, az esetleges terjedés lehetősége, hogy meghatározható legyen a veszélyeztetett terület iránya és kiterjedése. A káresetek helyszínén végzett feladatokon túlmenően részt vesz a veszélyes áruszállítás ellenőrzésében is, legyen szó akár közúti, vagy vasúti szállításról. Veszélyes üzemek ellenőrzésénél szintén nagy hatékonysággal bevethető. Valamennyi feladat végrehajtását segíti az utasfülkében kialakított, infokommunikációs eszközökkel felszerelt munkaállomás is. A gyors telefonos és online elérhetőség nélkülözhetetlen feltétele a munkavégzésnek.

Az új gépjárművel és a hozzá rendelt technológiával jelentős mértékben javult Fejér megye katasztrófavédelmi biztonsága - tudtuk meg a katasztrófavédelemtől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!