Hírek

2013.08.20. 21:37

Először adták át az Öreghegy Bora oklevelet

Székesfehérvár - Az Öreghegyi sokadalom során, a helyi vigasságok napján számtalan program vonzotta az érdeklődőket. Köztük a Fejér megyei borrendi találkozó, az új kenyér ünnepe.

Silye Sándor

Tudjuk: a szőlő és a bor az évszázadok során az Öreghegy tradíciójának meghatározó részévé, társadalomformáló erejé vált. És ez most is így van, annak ellenére, hogy a hajdan volt szőlők helyén már házak állnak. De a bor készítése, annak szeretete megmaradt, még ha csak háztáji szőlők adják is nagyrészt az alapanyagot.

A Borház előtt és bent gyülekeztek hétfőn a rendező Noé-hegyi Szent István Borlovagrend tagjai, Bognár Zoltán nagymester meg fogadta a sorban érkező borlovagrendeket. Jöttek a Balaton mellől, Mórról, stb., stb. Aztán Szent István ünnepén az első király nevét viselő Borlovagrend - amely hírneve öregbítése mellett nemzeti kincsünk, a jó magyar bor, azon belül kiemelten a helyi büszkeség, a zengő népszerűsítését tartja szem előtt - a többiekkel együtt a színpadhoz vonult.

Tornyai Gábor plébános megáldotta az új kenyeret és bort, majd a hegybíró Raffai Józsefné kürtjele után Bognár Zoltán köszöntötte a megjelenteket. Renner László méltatta a III. Öreghegyi Bormustra termékeit. Hallhattuk: a bormustrák célja az egykor rangos öreghegyi borkultúra hagyományainak megőrzése, a városban és környékén kedvteléből szorgoskodó kis pincés boros gazdák termelési kedvének fenntartása, és a borok nyílt értékelése alapján a minőség javítása, fejlesztése. Az ünnepségen első ízben adták át az Öreghegy Bora kitüntető oklevelet a bormustra legszebb borát készítő Pásztor Istvánnak Ezerjó boráért.

A program végén a Borlovagrendek visszavonultak a Borházba, ahol estig együtt ünnepeltek, éltették és fogyasztották a helyi és a balatoni kiváló borokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!