Hírek

2013.08.23. 19:49

Megerősödött közösség - Cser-Palkovics András az emlékévről

Fehérvár hosszú távú fejlődése, igazi, regionális központtá válása szempontjából is jelentős döntések születtek a fehérvári kormányülésen – állítja Cser-Palkovics András. Fehérvár polgármestere szerint a Szent István Emlékév segített abban, hogy erősebb közösséggé váljon a fehérvári.

Házi Péter

- Az emlékév csúcspontján túl vagyunk. Miként látja, sikerült elérni, hogy a Fehérvár-kép változzon, hogy az ország valóban Székesfehérvárra figyeljen ezekben a hetekben?

– Frissek még a történések, nehéz megítélni, hogy a város határain kívül milyen városképformáló hatásuk volt. Fehérvár nem mostanában szerepelt ilyen sokszor, ilyen sok napon át az országos híradásokban, gondoljunk akár a Szent Jobb körmenetre, a koronázási szertartásjátékra, a Fő utca átadására, vagy a kormányülésre. Fehérvárról sokan úgy gondolkodnak, egy erős iparú város. És pont. Pedig itt inkább vesszőnek kellene következnie, mert a nemzet történelmi fővárosáról van szó. Annak tudatos felvállalására kell törekednünk, hogy egy ilyen történelmi szerep alapján történelmi jogok is illetik a várost. Ám csak akkor tudjuk a nem Fehérváron élőktől ezt tiszteletként elvárni, ha mi magunk is így gondolunk saját városunkra. Az Emlékév fő üzenete a közösségépítésen keresztül: legyünk büszkébbek arra, hogy e város polgárai lehetünk!

Cser-Palkovics András (Fotó: Koppán Viktor)

– Erősebb közösség lett a fehérvári?

– Igen. A közösségépítésre jó példa, hogy amikor az emlékéves rendezvénypaletta kezdett összeállni, kisebb, nagyobb civil közösségek folyamatosan jelentkeztek, mivel szeretnének hozzájárulni az ünnephez. Sőt, még ezekben a hetekben is érkeznek olyan rendezvényötletek, amit a kitalálóik szeretnének beilleszteni az emlékév hátralévő eseményei közé. Az itt élők világról alkotott képe sok tekintetben különbözik egymástól, de van egy olyan alap, amire lehet építményt emelni. Ez pedig az, hogy mindannyian fehérváriak vagyunk. Ezt az üzenetet szerettük volna megfogalmazni a díszpolgári címek átadásával is, amikor a város rendszerváltás utáni három polgármestere kapta köszönetképpen az elismerést. Ez a város alapvetően egységes kell, hogy legyen, összefogásra kell és lehet csak a munkát alapozni. Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek mindenről ugyanúgy kell gondolkodnia, abban viszont egyetérthetünk, hogy szeretjük ezt a várost és a maga módján mindenki azért próbál tenni, hogy az itt élő közösség erősödni tudjon.

A kormányülésen sok ígéret hangzott el Orbán Viktor miniszterelnök részéről Fehérvárt illetően, de mi az, ami konkrét anyagi támogatást jelent belátható időn belül?

– Ilyen az elkerülő út, amire olyan fedezetet biztosít a kormány a közbeszerzést követően, hogy az építési munka megkezdődhessen. Ez várhatóan tízmilliárd forintot meghaladó támogatást jelent. Ilyen a Fűtőerőmű is, amelynek ügyét legkésőbb egy éven belül le kell zárni, itt két-hárommilliárd forint közötti összeg odaítéléséről született döntés. A pontos összeget nem ismerjük, a felszámolás tart. A multifunkcionális rendezvénycsarnok esetében pedig a tervezés nem kis költségét tartalmazza a jövő évi állami költségvetés, bízom benne, hogy a megépítés költségeiben is folytatódik ez a fajta együttműködés. Fontos, hogy nyilvános ülésen születtek meg a város regionális szerepét erősítő döntések, azaz teljesen egyértelmű, mi hangzott el. Ha öt-tíz éven belül az itt vázolt fejlesztések megvalósulnak, az olyan jelentősen alakítja majd át Fehérvár szerepét, hogy akkor már valóban régióközpontról beszélhetünk.

A Nemzeti Emlékhely esetében ismét egy bizottság létrehozásáról született döntés. A székesfehérváriak már sok ilyen grémiumot, tervtanácsot láttak, nehéz elhinniük, hogy valaha is születik kézzelfogható döntés a méltó kialakításról.

– Biztosan sok fehérváriban fogalmazódtak meg ilyen kétségek az elmúlt napokban. De ne felejtsük el, a Romkert immár törvény alapján is az ország tíz nemzeti emlékhelye közé került. Most egy fontos második lépés történt: a kormányülésen kimondatott, ez nem csak Fehérvár ügye, hanem össznemzeti ügy. Konkrét elképzelés, hogy a Koronázó tér 3. és a szomszédos ingatlanok bevonásával igazi bazilikatörténeti látogatóközpont alakulna ki. Innen lehetne megközelíteni, valóban zarándokhelyként a Nemzeti Emlékhelyet. A kormány azt mondta, ezt kész támogatni, de mielőtt ennek a tervei elkészülnének, nézzük meg, hosszabb távon milyen nagyívű elképzelés valósulhatna itt meg. Ezért a kormány felkér egy szakmai bizottságot, vizsgálja meg ennek kérdését. Ez azt is jelentheti, hogy a folyamat felgyorsul, s akár nagyobb fejlesztésre is esély lehet. Ehhez persze előbb-utóbb valakinek döntenie kell, mi is épüljön itt. E kérdésben szerintem biztosan nem lesz teljes közmegegyezés, nem is szabad erre várni, de egy olyan szakmai grémiumnak kell állást foglalnia, amely szakmai tudása alapján támadhatatlan hitelességgel rendelkezik. Fehérvár részéről Siklósi Gyula, Biczó Piroska szaktudására bizton számítunk e bizottságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!