Hírek

2013.07.23. 22:00

Túrakerékpárosok találkozója kezdődött a Gaja-völgyben

Bodajk - Országos túrakerékpáros találkozó kezdődött a Gaja-völgyben kedden. Az ország különböző pontjairól érkezett bringások a környék és Székesfehérvár nevezetességeivel ismerkednek.

B. Kiss László

Almádi István, Bodajk polgármestere is köszöntette kedden délután az országos túrakerékpáros találkozó megnyitásakor a résztvevőket. A környéken annyi a látnivaló, hogy a vasárnapig lehetetlen mindet felkeresni. Ezért bízik benne, hogy a találkozó résztvevői később is visszatérnek – mondta az elöljáró.

A Magyar Kerékpáros Túrázók Szövetségétől az idei – a sorban immáron a negyvenharmadik – találkozó rendezési jogát a közelmúltben alakult Gaja-völgy egyesület nyerte el, a helyszíne pedig a Bodajk határában fekvő Tölgyes tábor. A résztvevők az elkövetkező öt napban összesen mintegy 500 kilométert fognak majd kerekezni. Ha kifejezetten hosszú egy túra, akkor rövidebb B variáns is van az útvonalra – tudtuk meg az egyesület elnökétől, Suhajda Lászlótól.

Az országos találkozó kedd délutáni megnyitása után rögtön a nyeregbe pattantak a résztvevők, és kerekeztek egyet Bodajkon (Fotó: Pati-Nagy Bence)

A program kialakításánál egyébként olyan látnivalók, értékek bemutatására törekedtek, amelyek nem minősülnek turista attrakciónak. Éppen ezért aztán a legtöbb ember előtt ismeretlenek maradnak. Pedig megéri megismerkedik velük – mondta el a Suhajda László, aki maga is megszállott kerékpáros, és vizsgázott túravezető.

Kedd este, amikor a megnyitó után a résztvevők rögtön nyeregbe pattantak, hogy tegyenek egy kört Bodajkon, ő mégse tartott velük. Ő, mint a tábor főszervezője, nem kockáztathatja meg, hogy esetleg lesérül – magyarázta. Aztán visszakanyarodtunk a találkozó programjához. Szerdán Zircet célozzák meg a túrakerékpárosok. A műútra csak visszafelé térenk rá – tudtuk meg. De ellátogatnak Jásdra, Tésre, Szápárra, Csókakőre és Székesfehérvárra is.

A találkozóhoz a bodajki önkormányzat mellett támogatást nyújtott a megyeszékhely önkormányzata is: a biciklisek ez utóbbi városban a belvárossal és a Sóstóval ismerkednek meg. Bodajkon pedig felkeresik majd például Györkös Ferenc fafaragó hagyatékát, valamint az idei városnapon kitüntetett tojásfestőt, Daru Péternét. A találkozó résztvevői kicsit meglepő módon inkább a középkorúak köréből kerülnek ki. Ők általában párjukkal érkeztek. Többen is régi ismerősként üdvözölték egymást. A résztvevők egyike Kovács József. Az Eger melletti Ostorosról érkezett férfi saját készítésű bringával érkezett. Nyolc éve kerekezik aktívan, a biciklijét három másik vázából rakta össze. Száz-százötven kilométert is leteker vele egy nap – mesélte.

 

 

Az FMH augusztus 31-én, szombaton harmadszor rendezi meg a Velencei-tavat megkerülő bringatúráját. A kezdeményezésnek az elmúlt két alkalommal is nagy sikere volt, ám az idei újdonsággal is szolgál. A családi jelleget erősítendő egy kulturális és egy, a kikapcsolódást szolgáló helyszín is az útvonal része lesz. Új pecsételő pont lesz a Mészeg-hegyen, a katonai emlékpark, a KEMP területén is. Indulás, érkezés Sukoróról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!