Hírek

2013.07.18. 16:05

Óriásbomba az óvodában - Egy napig háborúban álltunk

A legfontosabb, hogy senki sem sérült meg csütörtökön, miközben hatástalanították a második világháborús robbanóeszközt.

Tihanyi Tamás

Több mint tízezer lakosnak kellett átmenetileg elhagynia otthonát egy második világháborús robbanótest miatt csütörtökön Székesfehérváron. A repeszromboló gránátot még szerdán délelőtt találták földmunkák közben a Rákóczi utcai óvoda udvarán. A robbanószerkezet hatástalanításához a tűzszerészek négyszáz méteres sugarú körben a terület kiürítését és lezárását rendelték el.

A kitelepítés menetét a fehérvári járás helyi védelmi bizottsága szerdán előkészítette, a lakók elhelyezésére három befogadó helyet alakítottak ki. Még szerdán értesítették az érintett területen élőket, az intézmények vezetőit és a kereskedelmi szolgáltatókat. A lakóépületek lépcsőházainak bejáratához tájékoztatót helyeztek ki.

 

 

Ember István százados a minden bajt okozó gyújtószerkezettel a kezében. Ezért kellett ezreket kitelepíteni Fehérváron (Fotó: Koppán Viktor) 



A kitelepítés érintette a Rákóczi utcai szociális otthont is, ahonnan több, mint száz lakót kellett ideiglenesen elhelyezni. A fekvőbetegeket a József Attila Kollégiumba szállították, ahol szakképzett ápolók felügyelték az érintetteket, a többi lakó a vízivárosi és a Hétvezér általános iskolát kereshette fel.

Az Alba Volán reggel nyolc órától csuklós buszokkal várta az érintetteket a Rákóczi utcai Civil Központnál, és onnan szállították a lakókat az intézményekbe. A befogadóhelyeken a katasztrófavédelem munkatársai regisztrálták az érkezőket, a helyszínen polgárőrök, a Magyar Vöröskereszt munkatársai és pedagógusok is segítették a kitelepítetteket.



A három befogadóhelyen a délelőtt folyamán összesen 163 lakót helyeztek el, ellátásuk biztosítása érdekében szendvicseket és ásványvizet szállítottak az intézményekbe.A második világháborús robbanószerkezet hatástalanítása csütörtök délután rendben megtörtént, a gyújtószerkezetet a helyszínen felrobbantották, sőt, a tűzszerészek hat gyalogsági lőszert is találtak még az óvoda udvarán.



A bombát a várpalotai központi gyűjtőbe szállították, sorsáról később intézkednek. Délután három órától folyamatosan engedték vissza a kitelepítésben érintett tízezer is több környékbeli lakót. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai még egy órán keresztül a zárási pontokon és a korábban lezárt részeken maradtak, hogy segítsék a lakosság mozgását.

 



Megkezdték a kijelölt három befogadóhelyről is az ott tartózkodó személyek visszaszállítását, majd megindították a menetrend szerinti buszjáratokat is a Rákóczi utcában és annak környékén. A Mancz János Óvoda körüli 400 méteres sugarú körben tehát egy napra visszatért a második világháború. De szerencsére – és persze a műveletben részt vett sok száz ember szaktudásának köszönhetően – senkinek sem történt baja. Csatát nyertünk tehát egy gyilkos eszköz ellen. 


Nem remegett a kezük

Ember István százados szerelte szét a gyújtószerkezetet

Hiába vettek volna fel bármilyen védőruhát a tűzszerészek, ha egy ekkora szerkezet robban, az ellen közvetlen közelről semmi nem véd. – A szovjet betonromboló gránát gyújtószerkezete élesített állapotban volt, ez okozta a legnagyobb veszélyt. A tűzszerészek a helyszínen megsemmisítették a szerkezetet – jelentette be délután háromkor Csurgó Attila, az MH Tűzszerész és Hadihajós ezredének vezetője.

 

Gyarmati Norbert, Vidra Zsolt, Ember István és Bérczes Zsolt tűzszerészek mögött a már hatástalanított, autóba tett repeszgránát. A várpalotai központi gyűjtőbe szállították a szerkezetet (Fotó: Koppán Viktor)



A gyújtószerkezetet személy szerint Ember István százados szerelte ki, mint tőle megtudtuk, 2005 óta lát el tűzszerész feladatokat, eddig életében egyszer „találkozott” hasonló szerkezettel, a Várbazárban kellett hasonló erejű repeszgránátot hatástalanítania. Megkérdeztük, viseltek-e védőruházatot. 

A 203 milliméteres romboló repeszgránátban 25 kilogrammnyi robbanótöltet volt. Rajta a hetven éve élesedett gyújtószerkezet (Fotó: Koppán Viktor)



Ember István szerint ilyen erejű robbanás esetén, pláne közelről, semmilyen védőfelszerelés nem jelentene védelmet.A sajtótájékoztatón Simon László, a kormányhivatal főigazgatója, Galambos Dénes kormánymegbízott, Dancs Norbert, a járási védelmi bizottság elnöke és Cser-Palkovics András polgármester is megköszönte a rendőrség, tűzszerészek és a katasztrófavédelem munkáját, az emberek fegyelmezettségét.  






További cikkek az óriásbombáról


Percről-perce tudósítás az óriásbomba helyszínéről ITT

Akik átélték, amikor lőttek



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!