Hírek

2013.07.19. 18:54

Nem út, hanem utca

Van-e érdemi különbség az út és az utca kifejezés között? A kérdés az óriásgránát miatti kitelepítés okán jött elő: Rákóczi út vagy utca?

Házi Péter

A Mancz János óvoda kertjében talált világháborús repeszgránát hatástalanításától volt hangos az elmúlt napokban a sajtó. Mi magunk is leírtuk, hogy a robbanószerkezetet a Rákóczi úton találták. Olvasónk viszont felhívta a figyelmünket arra, hogy ez a közterület bizony utca.

Nos, aki végigmegy ezen az utcán, többféle megnevezéssel is találkozhat. Néhány épület sarkán valóban a Rákóczi utca felirat olvasható, olyan is van, ahol szemérmesen csak „Rákóczi u.” kifejezéssel találkozunk. De van itt egy intézmény, mégpedig a Rákóczi Úti Óvoda, amelynek nevét, így, ahogy előbb írtuk, egy nagy tábla hirdeti. Ennek az intézménynek a nevében tehát hivatalosan is az út kifejezés szerepel.



Az interneten – amely hangsúlyozottan nem tekinthető hiteles forrásnak – számos, ebben az utcában működő közület, bolt, iroda hirdeti úgy magát, hogy a „Rákóczi út” bizonyos házszáma alatt található. Segítségül hívtuk a térképet, amely egyértelműen utcaként aposztrofálja a területet. Rövid körkérdésünk alapján, amelyben arra kerestük a választ, mi a fő különbség a két megnevezés között, azt szűrtük le, hogy a többség fejében az út egy szélesebb, hosszabb közterület, az utca pedig egy kisebb sáv.

A fővárosban, ahol Váci út és Váci utca is van, valóban van funkciója a különbségnek, de Fehérváron, ahol a Rákóczi utcán kívül nincs Rákóczi út, egyértelmű, hogy melyik közterületre gondolunk, ha ezt a nevet kiejtjük. A történeti hűséghez ragaszkodva a Rákóczi utca kifejezést kell használnunk, mi is így teszünk, ám a közbeszédben sokan útként emlegetik ezt a szakaszt. Elvégre kétszer két sávos, nagy gyűjtőút. Márpedig gyűjtőutca nincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!