Hírek

2013.07.16. 16:20

Felderítik a parlagfüvet

Indul a parlagfűszezon, alig egy héten belül virágozhat az allergiát okozó gyomnövény.

Miskei Anita

A száraz, meleg idő kedvez a parlagfűnek, nem csoda, hogy az utak mentén már látni az allergiás megbetegedést okozó virágzó gyomnövényt – emelte ki Pálmai Ottó, az FMKH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője keddi tájékoztatóján. Megjegyezte, ennek ellenére Fejér megye jó helyzetben van, hiszen nem tartozik a legfertőzöttebb területek közé. Annak ellenére sem, hogy a Mezőföld bizony kedvező körülményeket biztosít a gyomnak.

– Két évvel ezelőtt, majd tavaly is végeztünk helikopteres felderítést, így egyetlen gazda sem mondhatta azt, hogy a szomszéd földjét nem ellenőriztük. Idén erre az akcióra kevesebb forrás jut, s mindössze hat megyében végzik majd el a légi szemlét. Fejérben három millió forint forrás áll a rendelkezésünkre, s ebből a tervek szerint augusztus 10-15-e között végezhetjük el a levegőből is az ellenőrzést – tette hozzá Pálmai Ottó.

Holczheim Gábor, az FMKH Földhivatalának vezetője hozzáfűzte, július elseje óta zajlik a földtulajdonosok ellenőrzése. A földhivatal munkatársai vizsgálják a földeket, majd beazonosítják a gondatlan gazdákat. A föld tulajdonosai pedig a kényszerkaszálás mellett komoly bírságra számíthatnak.

– Azok ugyan nem emelkedtek, de drasztikus a mértékük. Akit egyszer bírsággal sújtottak, bizonyosan jobban odafigyel. Persze a jó gazdák is nehéz helyzetben vannak, például a napraforgót kedveli a parlagfű, de irtása szinte lehetetlen változékony időjárási körülmények között – mondta a földhivatal vezetője.

Tapasztalatai szerint a gazdák az országos átlagnál jobban rendbe tartják földjeiket. Ugyanakkor – fogalmazta meg a két szakember – az irtást nem csak a gazdáknak, a kertes házban élőknek is el kell végezniük. Fontos azonban, hogy a parlagfüvet meg tudjuk különböztetni a feketeürömtől és a vadkendertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!