Hírek

2013.07.18. 16:22

Akik átélték, amikor lőttek

A legjobban azokat viselte meg a kiürítés, akik idős korukra már nehezen mozognak. De az öregek türelmesek voltak.

Tihanyi Tamás

Csütörtökön délelőtt nyolc óra után egymás után érkeztek a mentőautók a Széchenyi úti, József Attila nevét viselő kollégium udvarába. Egy autóbusz huszonhat idős embert már korán az épülethez vitt, a mentők pedig folytatták a szállítást.

Mentőautó érkezett a fehérváriakat megerősítve például Tatabányáról, Veszprémből és Enyingről, segítségükkel összesen negyvenkét rászoruló öreget helyeztek el 10 óráig az intézményben, elsősorban a Rákóczi utcai szociális otthonból, de magánlakásokból is.

A Széchenyi úti kollégium harmadik emeletén ápolók siettek a dolgukra, de Bürger Éva vezető ápoló irányítása mellett minden tervszerűen, nyugodtan zajlott. Az ápolók a biztonság kedvéért hoztak magukkal lázcsillapítókat és más gyógyszereket, kötszereket és elsősegélynyújtó felszerelést is.

 

Távolabbi településekről is érkeztek mentősök és mentőautók, hogy segítsék a székesfehérváriakat (Fotó: Pati-Nagy Bence)



Bürger Éva az idős Horváth Józsefné mellett ülve mondta el a Hírlapnak, mennyire fegyelmezetten, nyugodtan fogadták az idős emberek a kitelepítés hírét.A Rákóczi utcai szociális otthonból 136 idős embert kellett a kollégiumba szállítani, a legtöbben közülük nyolcvan, vagy annál is több évet éltek már.

 


Mindannyian nyugodtan fogadták a földből előkerült tüzérségi lövedék és a kitelepítés hírét, hiszen többségük átélte Székesfehérvár elestét, visszafoglalását, majd az orosz csapatok végső rohamát.


Tudják tehát, mit jelent a háború, és a csütörtöki kitelepítést is egyfajta következményként fogták fel, amit türelemmel kell elviselni. Hiszen láttak ők már ennél sokkal rosszabbat is. Az ápolók összeszokottan, jó csapatmunkával látták el a rászoruló idős embereket, és igyekeztek enyhíteni minden esetleges kellemetlenséget.

Türelmesen kellett várakozniuk a szokatlan környezetben, mert a kiürítést 11 óráig még nem fejezték be a rendőrök, a tűzszerész munka tehát addig az időpontig még nem kezdődött el.

 

Horváth Józsefnéról Bürger Éva vezető ápoló gondoskodott  (Fotó: Pati-Nagy Bence)



Apropó, tűzszerészek... A Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének bátor katonái már évtizedek óta Fejér megyébe járnak a legsűrűbben, ha a vonulások statisztikáját nézzük, egy évben például nemhogy minden napra esik egy eset, még ennél is gyakrabban kell felénk indulnia Budapestről a járőr autójának.

Ennek az a kézenfekvő oka, hogy a második világháború idején Fejér megyében „állt” legtovább a front, több ellentámadás során a német hadvezetés elit alakulatokkal próbálta felmenteni az ostromolt Budapestet. Ezért Székesfehérvár is többször gazdát cserélt.Ez volt az a pokol, amire az öregek emlékezhetnek. 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!