Hírek

2013.06.28. 16:07

Tervek a Pákozdi Emlékparkra és a Sukorói Arborétumra

Pákozd - A honvédelmi nevelés és a Velencei-hegység és tó természeti értékeinek bemutatása is szerepel két szervezet terveiben.

Tribolt Lajos

A megyei önkormányzat pénteki ülésén tárgyalta a Pákozdi Emlékpark továbbfejlesztésére vonatkozó javaslatot. A téma megtárgyalását Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, L. Simon László a térség országgyűlési képviselője, a térségi fejlesztési tanács elnöke és Majoros Gábor, a Vadex Zrt. vezérigazgatója kezdeményezte. E cég is bemutatta fejlesztési elképzeléseit, mint ahogyan a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, Kovács Vilmos ezredes.

L. Simon László a térség országgyűlési képviselője (Fotók: Nagy Norbert)

Utóbbi elmondta az FMH-nak, hogy a honvédelmi tárca elsősorban a honvédelmi nevelés szempontjából tartja kiemelkedő fontosságúnak a katonai emlékparkot. Eddig is támogatták anyagilag is és a jövőben is ezt tennék. Az ezredes által bemutatott tervek a meglévő létesítmények megújítása mellett merőben új elemeket is tartalmaznak. Épülne egy 2000 négyzetméteres kétszintes látogató központ, amelyben kiállítótér, melegkonyhás büfé, ajándékbolt, előadóterem, mozi és családi, ifjúsági szállás kapna helyet. Készülne egy kalandpark, esetleg rohampályával kiegészítve, valamint egy tematikus játszótér.

Kialakítanának egy új haditechnikai parkot, ahol szállító- és harcjárművek, kézi fegyverek, egyenruhák lennének láthatóak. Az elképzelések szerint a haditechnikai parkból egy látványfelvonóval lehetne feljutni az Emlékparkba. A fenti létesítményeket korszerűsítenék és a kor színvonalának megfelelő informatikai rendszerekkel látnák el.

Kovács Vilmos ezredes az emlékpark terveiről beszélt

A Vadex azt tervezi, hogy fejleszti a Pákozd-Sukorói Arborétumot és Szabadidőparkot. A 96 hektáros terület a Magyar Turista Szövetség besorolása szerint az ország 9. legszebb arborétuma. Évente 25 ezer látogatót fogad, akiknek többsége általános iskolás. Az arborétumba érkező óvodás, általános iskolás gyerekek, családok számára a Velencei-hegység és tó természeti adottságait bemutató állandó kiállítást terveznek az erdészeti erdei iskola bemutató központjában. A mintegy 20 milliós költséget a Nemzeti Kulturális Alap és a Vadex fedezi. A munkák júliusban kezdődnek és szeptemberben fejeződnek be.

Németh Attila világjáró pákozdi vadászgyűjteményére alapozva tervezik az Öt kontinens és Magyarország vadjai interaktív állandó kiállítást. Ehhez új épületek készülnének, a forrást uniós pályázatból tervezik előteremteni. Ez lehet a finanszírozója, a honvédelmi jellegű terveknek is.

L. Simon László elmondta, hogy ez a megye legfontosabb átfogó fejlesztési csomagja. Az újra életképessé tett térségi fejlesztési tanács 700 millió forintot nyert a tó déli oldalán kerékpárút-építésre és készek  a tervek az északi oldalra is. A megyei közgyűlés elnöke, Törő Gábor üdvözölte az elképzelést és szeretné beilleszteni a  fejlesztési koncepcióba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!