Hírek

2013.06.16. 18:33

Emléknap a zsidóságért

A Mártírok Emléknapján, a Fejér megyei zsidóság deportálásának 69. évfordulóján tartottak istentiszteletet.

Miskei Anita

Vasárnap délelőtt Székesfehérváron a zsidó temető Mártír Emlékcsarnokában, majd délután Kápolnásnyéken a temetőben tartottak megemlékező istentiszteletet. A Fejér megyei zsidóság deportálásának 69. évfordulóján Kápolnásnyéken Darvas István rabbi és Vencel György kántor tartott istentiszteletet, majd Tóth Béla, a helyi történelmi egyházak képviseletében emlékezett. Elhangzott, néhány héttel ezelőtt a baracskai börtön fogva tartottjai önként jelentkeztek, hogy rendbe tegyék ezt a gazdátlan temetőt.


Darvas István rabbi (balra), Vencel György kántor tartott istentiszteletet, részt vett L. Simon László és Tóth Béla plébános (Fotó: Pati-Nagy Bence)

Ami azt jelenti, Isten mindenkivel tud újrakezdeni. S ha magunkba nézünk, elcsendesedünk, rájöhetünk arra, sok apró, de együttérzést sugárzó cselekedettel élhetőbbé, jobbá tehetjük a világot - hallhattuk. 

L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságnak elnöke is részt vett a megemlékezésen. Hangsúlyozta, emlékezni nem azért kell, mert abban mi, vagy felmenőink részt vettek, bűnösek, hanem azért szükséges, mert tanulhatunk elődeink hibáiból, vétkeiből. Az emlékezés, a  gyász pillanatai arra jók, hogy megértsük egymást, közelebb kerüljünk egymáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!