Hírek

2013.06.11. 06:37

Adonynál és Dunaújvárosnál már apad!

A Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb reggeli jelentése szerint Adonynál és Dunaújvárosnál is megkezdődött a lassú apadás.

Fejér Megyei Hírlap

Összefoglaló a keddi helyzetről ide kattintva!

20.15

Ercsiben hétfőn estétől már apadást észleltek, reggelre hét centiméterrel csökkent a folyó szintje, ez kedden délután háromra már 16 centimétert tett ki - közölte  Szabó Tamás polgármester. Elmondta, most nyugalom van, de készülnek az ár levonulása utáni fertőtlenítési, homokzsák eltávolítási feladatokra.

Az adonyni kikötőnél éjjel egy órakor még 765 centiméteres vízállást mértek, délután háromra ez 754 centiméterre csökkent - tudtuk meg Kiss Jenőtől, a vízügyi igazgatóság  szakaszmérnökségi vezetőjétől. Szerinte éjjel már óránként egy centimétert apad majd a folyó és a csökkenés mértéke egyre fokozódik.

Az első pillanatra jónak tűnő hír, mégsem jó minden szempontból. A vízügyi mérnök kérdésünkre elmondta, hogy a megyei folyópartot az adonyi öblözet kivételével végigkísérő löszpartnak nem jó a gyors apadás. Ilyenkor ugyanis a löszben visszatartott víz kiárad, és könnyen viszi magával a felette lévő lösz réteget. Ez egy-két nap múlva lehet kritikus, amikor a folyó  nagyobb arányban apad.

 

A katasztrófavédelem figyeli a gátakat

Fejér megyében lassú apadásnak indult a Duna. Homokzsákos védekezésre a délelőtt folyamán nincs szükség. A fő feladat az eddig kiépített védművek állapotának folyamatos ellenőrzése - tájékoztatott a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Ercsiben és Kisapostagon az épületek megóvása érdekében szivattyúkkal is dolgozik a katasztrófavédelem.



Adonynál két helyen buzgárok alakultak ki, de egyik sem jelent veszélyt a lakosságra és a védművekre. Ercsinél időszakonként a hajóállomás mögötti játszótérről szivattyúzzák a vizet a környező épületek megóvása érdekében. Kisapostagon is hasonló beavatkozás folyik, ahol tegnap a nyúlgátak megerősítésére volt szükség.

Az úgynevezett kazettás kialakítású töltéseknél a vízügyi igazgatóság szakmai segítségével az átszivárgó vizet zagyszivattyúkkal távolítják el az ingatlanok udvarából. Az árvízzel érintett hét Fejér megyei településen a védművek ellenőrzésével párhuzamosan a katasztrófavédelem a megelőzés részeként a Duna apadása miatt fokozottan figyeli löszfalas partszakaszokat Ercsiben, Kulcson, Rácalmáson és Dunaújváros-Táborállásnál.

 

Adonynál és Dunaújvárosnál már apad!

Adonynál reggel nyolc órakor 760, Dunaújvárosnál 750 centimétert mértek. A kedd kora hajnalig tartó tetőzés során mindkét településnél megdőlt az eddigi rekord. Adonynál 25 centiméterrel, Dunaújvárosnál pedig 13 centiméterrel haladta meg a Duna vízszintje a valaha eddig mért legmagasabb értéket. Jelenleg tassi zsilipnél és Dunaföldváron tetőzik az ár.

A megyei katasztrófavédelmi főigazgatóság is összefoglalta a hétfői és a ma reggeli eseményeket:

Intenzív felhőszakadás nehezítette az árvízi védekezést június 10-én, hétfőn délután Fejér megyében. A katasztrófavédelem a védekezésben résztvevő hivatásosok és önkéntesek létszámát rövid idő alatt megtöbbszörözte, és több ezer homokzsák kihelyezésével megerősítették a nyúlgátakat Kisapostagon.

A Dunai árvíz itt egy üdülőterületen lévő utcát veszélyeztet, ahol harminchét ingatlanon kilencven ember él. A meteorológiai előrejelzések alapján előrelátható volt, hogy a felhőszakadás esetleg ront a védművek állapotán Kisapostagon, ezért a katasztrófavédelem rövid idő alatt megtöbbszörözte a védekezésben résztvevők számát, valamint további homokzsákokat és esőkabátokat szállítottak a helyszínre.

A késő délutáni óráktól már több mint ötszázan dolgoztak a nyúlgátak töltésmagasításán és megerősítésén, köztük a Nógrád, a Heves, a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Vas megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportok, a magyar honvédség, a rendőrség, önkéntes tűzoltó egyesületek és nagyon sok önkéntes, akik a korábbi napokban ajánlották fel segítségüket a katasztrófavédelemnek.

A gyors, összehangolt védekezésnek köszönhetően a védműveket sikerült megerősíteni, gátszakadás nem történt. Dunaújvárosban a Tisza utcában a Duna magas vízállása miatt telítődött a vízelvezető árok, és a hirtelen lehullott nagy mennyiségű esőt már nem tudta elvezetni. A felgyülemlő víz a környék lakóházait veszélyeztette, ezért a katasztrófavédelem hivatásos tűzoltói az árokpartot mintegy kétezer homokzsákkal megmagasították, megerősítették.

Június 11-én, kedden reggel több mint kétszázan, többségében a katasztrófavédelem hivatásos állománya, vízügyi szakemberek, önkéntesek, valamint rendőrök, polgárőrök és karitatív szervezetek vesznek részt a védekezésben Fejérben.

A védművek mind a hét árvízzel érintett településen a várható legmagasabb vízállás szintje fölött készültek el. Ma is figyelőszolgálatok ellenőrzik a gátak állapotát, és szükség esetén a katasztrófavédelem helyszínen lévő hivatásos állománya azonnal meg tudja kezdeni a védművek további erősítését, az esetleges szivárgások megszüntetését.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!