Hírek

2013.05.06. 08:47

Újabb 635 millió Fehérvár útjaira

Székesfehérvár - Az adósságkonszolidációnak és a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően a Saára Gyula-programban tervezett útfelújításokon túl további 635 milliót költenek utakra.

Házi Péter

Több, mint harmincöt utcát érint az útfelújítási program folytatása (keretes írásunk), amely - mint Cser-Palkovics András polgármester kiemelte - az állami adósságátvállalásnak és a város takarékos gazdálkodásának köszönhető.

Habár csak júniusban, az adósságátvállalási szerződés aláírásakor derül ki, mekkora összeg szabadul fel a város költségvetésében, kérdésünkre a polgármester elmondta, 635 millió forint az a minimálisan tervezett összeg, amit újabb utak felújítására fordíthat az önkormányzat. Ha ehhez hozzáadjuk a Mártírok útja, Nefelejcs utca, börgöndi bekötőút, Kriványi, Tarnócai utca költségvetésben tervezett felújítását, valmint a szárazréti utcákat érintő felújítást, közel bruttó kétmilliárd forint megy 2013-2014-ben útfelújításra.

Barabás Emőke városfejlesztési igazgató kiemelte, a Mártírok útjánál a nagy  átmérőjű csapadékcsatorna felújítása is komoly feladat, a közbeszerzés részvételi szakaszát zárhatja le pénteki ülésén a városi közgyűlés, így nyárra meglehet a kivitelező és elkezdődhet a két kilométeres út legrosszabb, 1300 méteres szakaszának felújítása. Bozai István városgondnok felidézte, egy éve végeztek a Mészöly Géza utcán úgynevezett kopóréteg cserét, az út bizonyított, jól bírja a strapát. Ez alapján több utcánál alkalmazzák majd ezt, hiszen építési engedélyre sem kell várni: olyan helyeken jó megoldás, ahol az út alapjával, teherbíró képességével nincs gond, csak az aszfalt kopott.

Lapunk felvetésére, miszerint több utcát (Kőrösmezei, Pancsovai, Titeli) érint az, hogy a villanyoszlopok az utca kiszélesítése miatt az utca belső részébe kerültek, Barabás Emőke elmondta, az új előírások alapján már csak igen drága földkábeleket lehetne elhelyezni, ám az önkormányzat álláspontja más, az ügyben tárgyalások folynak, hogy az olcsóbb megoldásra, azaz az oszlopok kijjebb helyezésére legyen lehetőség.

 

A következő utak legrosszabb szakaszait érinti a felújítás:

Sárkeresztúri út, Móri út (Gerle utca csomópont, páros oldal), Nagyváradi utca, Havranek u., Bregyó köz, Gyümölcs u., Erzsébet út, Raktár, Forgó utca, Mancz J. u. 4. sz. és 12. és16. sz. előtt útszakasz, Puskás T. u., Gellért újsor felújítása a Bőrgyár és a Jankovich utca között, Kőrösmezei utca, Székely utca és Nagybányai utca a Torockó utcáig, Tordai utca, Budai út (Kadocsa utca- Seregélyesi út- HALESZ), Balatoni út (Vörösmarty tér - Jancsár utcai körforgalom), Széchenyi út (Vörösmarty tér és Horvát István u között), Horvát I. út (Széchenyi út és Jancsár utca között), Deák F. utca (Budai út - Horvát I. utca)

Út- és parkolóépítések: Zimonyi utca, Mikes Kelemen u., Lövölde u., Rózsahegyi utca, Várkörút, Vízivárosi iskola előtti tér

Kelemen B. 71,   12.,14-20., Sziget utca, Tolnai utca, Szilvamag I. ütem, Karinthy utca a Zsolt és Pozsonyi út között, Nagykárolyi u., Széchenyi 27-29. parkolók.

 

Az fmh cikke a Kőrösmezei utca problémájáról itt!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!