Hírek

2013.05.21. 15:13

Állattartási rendelet - Panelben egy kutya, két cica

Székesfehérvár - Részben szigorúbb, részben megengedőbb lehet az új fehérvári állattartási rendelet.

Munkatársainktól

Éppen egy éve szigorította meg az önkormányzat az állattartási rendeletét, amely különösen a családi házas övezetben gazdálkodási céllal tartott állatok számát érintette. A városi képviselő-testület elé most pénteken azonban egy új rendelettervezet kerül. Egy tavaly életbe lépett felsőbb jogszabály ugyanis kimondja: "Mezőgazdasági haszonállat tartása önkormányzati rendeletben nem korlátozható." Ezért az új városi rendeletből kikerül az erre vonatkozó tiltás, azaz elviekben újra lehet például disznót, kacsát, lovat tartani. Családi házak esetében a korábbi kettő helyett immár három kutya tartható, továbbra is megmarad viszont a szigorúság az emeletes házak esetében: lakásonként egy kutya és legfeljebb két macska lehet a lakótárs.

Staffi gazdái, Oberlander Tamás és Németh Nikolett szerint két kutya gond nélkül elfér egy panellakásban (Fotó: Pati-Nagy Bence)

- Egy panellakásban a  falak vékonyak, az ajtók arasznyira vannak egymástól. Ha valaki egy vagy két kutyát tart,  biztos, hogy az egész emelet tudni fogja. De ha a szomszédok egy szemernyit is toleránsak,  ez  nem lehet akadály - mondta  Oberlander Tamás, aki maga is szerető gazdi, majd hozzátette: - Véleményem szerint két kis termetű kutya gond nélkül elférhet és jól érezheti magát egy panellakásban anélkül, hogy az zavarna bárkit is. A nagyobbakról már sajnos nem mondható el ugyanez. Viszont a macskákra vonatkozó tervezet teljesen irreális. Nem csapnak zajt, és ha nem engedik ki őket, a tulajdonoson kívül mást nem igazán zavarhatnak.

Bartal Zoltán eredeti foglalkozása állattenyésztő, és tiszta szívéből szeret minden négylábút, ezért is gondolja, hogy kínzás őket bezárni a négy fal közé, különösen akkor, ha a gazda napközben hat, nyolc órára is magukra hagyja őket.

Csak annak szabadna házikedvencet tartania, aki elegendő szabadságot, mozgásteret tud biztosítani egy állatnak, illetve időt, hogy foglalkozzon vele.

A Tóvárosi Lakásfenntartó Szövetkezetnél - mint Szabó Ernő elnöktől megtudtuk - nem szabályozzák külön az állattartást. Az I. Számú Lakásfenntartó Szövetkezetnél viszont igen: az oldalsó és az alsó-felső szomszéd írásbeli hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy valaki például kutyát tarthasson. Mint Farkas Béla szövetkezeti igazgató elmondta, mivel ők nem hatóság, így szankcionálni nem tudnak. Az adott lakó intelligenciáján múlik, egy kistestű kutyát vagy egy 60 kilós ebet tart-e a lakásában. A liftekben hagyott kutyaürülék sajnos tipikus probléma, ám ha egy ilyen ügy feljelentésig eljut, ott általában meg is akad, mert a tanúskodást már senki nem akarja vállalni.

Ha érvényt akarnak szerezni az egykutyás rendeletnek, biztosan megszaporodik a többlettartás iránti kérelem a polgármesternél, erre ugyanis van lehetőség -  vélekedik Molnár Tamásné, az ASKA menhely titkára, aki szerint egy bagzó macska hangját éppúgy csak magas toleranciaküszöbbel lehet elviselni, nemhogy kettőét...  - Véleményem szerint minden esetben a tartási körülményeket figyelembe véve kellene eldönteni, hány állat tartható. Hiszen miért is dobják ki a tiltott második jószágot, ha normális körülményeket biztosítanak számára?

Visszatérve a haszonállat-tartásra: a tavalyi szigorításkor Szigli István és Mező Balázs képviselők szót emeltek ez ellen. Akkor több, érintett fehérvárinál is jártunk. A feketehegyi Czupár Mihály például évente vesz malacot.  Ő mindenképpen üdvözölné, ha papíron is megszűnne a tiltás, mert egyre többen tartanak megélhetés miatt - általában kistestű - haszonállatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!