Hírek

2013.04.03. 15:31

Iskolai ügyekről, adósságról a fehérvári TÖOSZ-fórumon

Székesfehérvár - Zongor Gábor főtitkár elnökletével megyei polgármesteri fórumot tartott szerdán a TÖOSZ Fehérváron.

Tribolt Lajos

Az ülésen az önkormányzatokat érintő kérdések kerültek szóba. A korábbi évek hagyományainak megfelelően a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az idén is megrendezi valamennyi megyében a  polgármesterek fórumát. A TÖOSZ csaknem 1600 települési önkormányzatot tudhat tagjai sorában és valamennyi megyében tagozattal rendelkezik.

Az országos önkormányzati szövetség alapvetően az önkormányzati érdekek védelmére és az önkormányzatok fejlesztésére hivatott, amihez fontos, hogy valamennyi tag önkormányzatnak rendszeresen lehetőséget biztosítsanak véleményük kifejtésére, észrevételeik megfogalmazására és megvitatására az önkormányzati összefogás jegyében.

Schrick István megyei tagozatvezető, Rácalmás polgármestere

Ennek megfelelően szerdán Fejér megyében rendeztek fórumot. Schrick István megyei tagozatvezető, Rácalmás polgármestere elmondta, hogy a Belügyminisztériumból érkezett előadók szerint az új önkormányzati törvény finomhangolása zajlik. Tisztázni kellene például az iskolai étkeztetés ügyét, hogy a lakóhelyen vagy az iskolai helyen jár a gyermek után a támogatás. A közutak fenntartására jelenleg fizetett összeg a téli tisztítási költségeket sem fedezi, nem beszélve a kátyúzásról.

Dorkota Lajos kormánymegbízott a polgármesterekkel ismertette a közigazgatás átszervezését. Elmondta, hogy jó volt az együttműködés a járási hivatalok létrehozása idején és  a közös önkormányzati hivatalok megalakítása ügyében is. A kormányhivatal vezetője szólt arról is, hogy az adóssággal nem rendelkező hivatalok jelezzék ezt a tényt a belügyminisztériumnál és nála is, mert ezen önkormányzatok számíthatnak majd pályázati kedvezményekre. Csákvár és Mátyásdomb már jelezte is, hogy nem volt adósságuk. Várai Róbert, Baracs polgármestere elmondta,  nem kapnak annyi pénzt, hogy a minimális egy hónapra minden rászorulót foglalkoztatni tudjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!