Hírek

2013.03.13. 13:53

Indul a munka a földeken

Fejér megye - Megkezdődtek a tavaszi munkák a földeken. A részletekről Czetnerné Kócsa Márta, a Fejér megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága igazgatója tájékoztatott.

Klecska Ernő

A februári átlaghőmérsékleti értékek - januárhoz hasonlóan - magasabbak voltak a sokéves átlagnál. A január-februárban lehullott nagy mennyiségű - megyei átlagban 130-155 milliméter - csapadék nem tudott mindenütt teljes mértékben a talajba szivárogni, emiatt helyenként kisebb elöntések, belvízfoltok keletkeztek.

Czetnerné Kócsa Márta: a tavaszi munkák megkezdődtek (Fotó: Pati-Nagy Bence)

Elsősorban a Sárréten és a Sárvíz területén a mélyebb fekvésű, illetve  a lefolyástalan, főként gyepterületeken alakult ki időleges vízborítás. Az átnedvesedett területek nagysága napról-napra változik. Újabb nagyobb mennyiségű csapadék -  hosszan tartó esőzések  - hatására az átnedvesedett területeken is megjelenhetnek belvízborítások, a már meglévő foltok tovább növekedhetnek, akár káros vízborítás is kialakulhat. A földutak szinte mindenütt feláztak, nehezen járhatók.  A tél folyamán tartós száraz, hótakarás nélküli hideg időszak nem alakult ki, ezért az őszi kalászosoknál kifagyás nem történt.

Többször esett jelentős mennyiségű hó, ami azonban nem maradt meg tartósan, ezért sehol nem tapasztaltak a gazdálkodók kipálást vagy hópenészt. Összességében a vetések jól teleltek, a decemberi jó állapot jelenleg is fennmaradt. A korábbi csapadékhiányt az elmúlt két hónapban leesett 130-155 milliméter csapadék pótolta, ez a tavaszi vegetáció megindulásához kedvező feltételt biztosít.

Czetnerné Kócsa Márta

Az őszi káposztarepce táblákat vizsgálva a száraz körülmények között elvégzett vetési munkálatok ellenére decemberre jellemzően jó állapotú vetéseket láthattunk. A téli időjárás a repcék esetében sem okozott kifagyást vagy kipálást, még a kissé túlfejlett táblákban sem.

A tavaszi munkák a magágy előkészítéssel megkezdődtek, a megyében közel 160 ezer hektáron tervezik tavaszi vetésű kultúrák termesztését, melyek döntő hányada kukorica és napraforgó lesz. E két fő növény összes tervezett vetésterülete meghaladhatja a 100 ezer hektárt.

Március hónapban elindultak a vetési munkák a tavaszi árpa, magborsó és a zab magágyba kerülésével. Az őszi kalászosok fejtrágyázása több mint 40 százalékos készültségű, az őszi kultúrák gyomirtási munkáit is megkezdték a gazdák.

A szőlőültetvényekben az időjárás kedvező volt a metszéshez. A nagyüzemi ültetvényekben 60 százalék feletti a megmetszett területek nagysága, a kisebb birtokokon jellemzően február második felében kezdtek neki a munkáknak.

A gyümölcsültetvényekben jó ütemben haladnak a korona-alakítási munkák, a nagyüzemi területek felén már végeztek a metszéssel. Téli fagykárt eddig nem tapasztaltak a gazdálkodók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!