Hírek

2013.03.24. 18:31

Családi keresztút a maroshegyi plébánián

Székesfehérvár - Virágvasárnap a maroshegyi plébánián megszámlálhatatlanul sok család gyűlt össze. A stációkat végül csak a templom falain belül elevenítették meg az óvodások eme hideg március végi délutánon.

Miskei Anita

Virágvasárnap megtelt a maroshegyi templom kisgyermekes családokkal, akik a hideg  ellenére Soponyáról, Füléről, Velencéről jöttek el. Virágvasárnap ünnepli az egyház Jézus szamáron való diadalmas jeruzsálemi bevonulását: sokan a nép közül ruhájukat terítették az útra, mások ágakat törtek a fákról, s eléje szórták. Az előtte járó és utána tóduló sokaság  kiáltozott: "Hozsanna Dávid fiának! Áldott, ki az Úr nevében jön! Hozsanna a magasságban!" Ennek nyomán került az ünnep szertartásai közé a pálmás, Európa északi tájain a barkás körmenet.

Jézust Béres Máté elevenítette meg, Veronika kendőjét pedig a kis Balogh Eleonóra Rita tartotta (Fotó: Pati-Nagy Bence)

Az a hagyomány, hogy a virágvasárnapi bevonulás szereplői a gyermekek, a jeruzsálemi egyház liturgiájából ered. Virágvasárnap a húsvét előtti vasárnap, a nagyhét kezdete a keresztény ünnepkörben.

Családi keresztút indulását tervezték  Székesfehérváron a maroshegyi plébánia elől, s  a Sóstói tanösvényre készültek, hogy megnézzék a stációkat, melyeket gyermekszereplők jelenítettek meg. A zord időjárás miatt azonban úgy döntöttek, a templom falain belül gyűlnek össze. Az ovisok és családjaik már hetek óta készültek a szereplésre. A maroshegyi plébánián a stációkat apró gyermekek  elevenítették fel, míg az elmélkedést  a családok tartották. A zenei szolgálatot pedig a Sáron Rózsája dicsőítő csoport vezette. Spányi Antal megyéspüspök   nem tudott részt venni a rendezvényen, de áldomását küldte.

 

 


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!