Hírek

2013.02.06. 13:03

Előfordul, hogy lelövik a versenyzőt

Székesfehérvár - A 2011-2012-es versenyszezon második magyar legjobbja a fehérvári Viniczai Attila 2274-es sorszámmal ellátott hím galambja. Néhány hete Nyitrán állították ki.

Kocsis Noémi

Több évtizede foglalkozik postagalambászattal a Fehérvár kertvárosában élő Viniczai Attila - mára kb. hatvan galambja van. Immár az ötödik madarával vett részt a tavalyi, londoni postagalamb-olimpián. A madara ilyen versenyeken 100-800 km közötti távolságokat teljesít, közel négyezer madárral versenyez a legjobbak közé jutásért.

Viniczai Attila egy postagalambbal

A postagalamb 1200-1800 méter per perc sebességgel repül, de a versenyeken gyors és kitartó távokat válogat, ami igencsak megerőltető. Ráadásul a hazafelé tartó versenymadarakat el-elkapják a ragadozók, vagy külföldön lelövi  egy kocalövész. Viniczai Attila madarával is előfordult már ilyen - a tenyésztő ezekben az esetekben csak gyaníthatja, milyen szomorúság történt  de van, hogy mint kicsiny dögcédulát, idegen földről visszakapja a madár számmal ellátott azonosítógyűrűjét...

Legutóbb Nyitrán volt alkalom bemutatnia tudását: a január végi nemzetközi eseményen 21 ország madarait állították ki. Mivel nagy teljesítményeket várnak el tőlük, gondozóik sokat fordítanak rájuk. Ennek ellenére a fehérvári tenyésztő szeretné, ha a fiatalok köréből lennének követőik, a helyi galambászat hírének tovább viteléért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!