Hírek

2013.02.11. 16:58

Hosszú kés az éjszakában

Egy rendelet alkotója valamikor úgy határozott, hogy szabálysértésnek minősül, ha valaki nyolc centiméteresnél hosszabb kést tart magánál indokolatlanul. A közelmúltban a rendőrség eljárást is kezdeményezett ilyen ügyekben. Valóban ennyire veszélyes lenne a nyolc centisnél hosszabb kés? Biztos, hogy ilyennel késelnek a diszkókban? Életszerű a rendelet? Ennek néztünk utána

Tihanyi Tamás


Ki gondolná, hogy szabályt sért az, aki indokolatlanul túl hosszú kést tart magánál? Lehet-e például horgászni menni tőrrel az oldalunkon? Ha igen, betérhetünk-e így felszerelve egy fröccsre indulás előtt? Kerestünk néhány választ.

Nemrégiben az egyik sárbogárdi áruház üzletvezetője tett telefonon bejelentést a rendőrségen arról, hogy bolti tolvajt értek tetten az üzlet alkalmazottai. A csokoládékat megtalálták a tolvajnál, ám az érkező rendőrök a ruháját is átvizsgálták és ennek során két darab 8,5 centiméter pengehosszúságú zsebkés került elő. Ezért nem csak lopás, hanem közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt is eljárást indított a rendőrség.

Hasonló történt egy rabsiccal, és a sort hosszan folytathatjuk. Sok olyan járművezető nyomja a pedált az utakon, aki autójában amolyan soha nem lehet tudni alapon tőrt, kést tart a kesztyűtartóban, vagy hátul, a csomagtérben. Ezzel azonban lehet gond...

Mit ír elő a szabály a kések méretével kapcsolatban? Az ide vágó kormányrendelet szerint közbiztonságra különösen veszélyes eszköz az olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja, továbbá a hosszúságtól függetlenül a dobócsillag, a rugóskés és a szúró-, vágóeszközt vagy testi sérülés okozására alkalmas egyéb tárgyat kilövő készülék. (Ilyen az íj, a számszeríj, a francia kés, a szigonypuska, a parittya és a csúzli).

 

Fülöp Attila bodajki fegyverszakértő egy világháborús katonai szuronyon mutatja, hol végződik a 8 centiméteres szabálysértési határ (Fotó: Nagy Norbert)

 

Tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen, nyilvános helyen ideértve az ott lévő járművek belső tereit is , és közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni.

Nem vonatkozik a tilalom azokra a rendeltetés- vagy életvitelszerűen használt eszközökre, amelyek szállítása és birtoklása rejtve, a szokásos módon becsomagolva, szétszedve, vagy zárt tárolóban történik.

Tehát a vadászkés a vadásznál például szokásos életviteléhez, napi tevékenységhez tartozik, de a vadásztőrnek, ha nem használják, tokban a helye. Azonban ha a kés egy szórakozóhelyre kerül a gazdájával együtt, akkor már baj lehet, legalábbis megvalósulhat a szabálysértés.

A kés szokásos eszköze lehet másnak, például egy horgásznak is, de kétséget kizáróan mindig meg kell tudni indokolni használatát, viselését, szállítását és birtoklását. A szakemberek nem ajánlják, hogy önvédelmi céllal kést tartson magánál valaki, hiszen képzetlen védekező esetén egy fenyegetés ellen hatékonyabb védelmet biztosíthat egy gázspray, mert nem kell megvárni, hogy a támadó testközelbe kerüljön.

A kés alkalmazásának veszélyességére jellemző, hogy még a 8 cm-es pengehosszúságú késnél jóval rövidebbel is halálos sérülések okozhatóak. Ha például a csuklónál lévő verőeret mélységben átvágják, az 40 másodperc alatt eszméletvesztést, 2 perc múlva halált okozhat. A nyaki verőér 3,5 centiméter mélységű átvágása pedig 5 másodperc után eszméletvesztést vált ki, és kb. 12 másodperc múlva beáll a halál.

- Nagyapám mindig azt mondta, az ő idejében, ha nem volt a közelben csendőr, néha előkerült a kés a kocsmában, de oda csak a gyáva ember vitt magával kést - mondta a Hírlapnak Fülöp Attila fegyvergyűjtő- és szakértő.

- A szabályozásban hibás a logika, hiszen a kés veszélyessége nem azon múlik, hogy rövidebb, vagy hosszabb a penge 8 centiméteresnél. A hosszabb penge ugyanis inkább akadályozza viselőjét a kés elrejtésében és használatában, míg a 8 centiméteresnél sokkal rövidebb pengével is lehet halálos sérülést okozni, ráadásul a rövidebb penge bárhol elrejthető.

Fülöp Attila mutatja a késeket, amelyek tudomása szerint a legnépszerűbbek az alvilági, bűnöző emberek között: mindegyik rövid pengéjű, egyik hossza sem üti meg a szabálysértési kategóriát.

- Például halálos sérülést már egy 15 mm-es vágóélű orvosi szikével is lehet okozni mindössze néhány másodperc alatt. A szándék, a rossz szándék a lényeges, mindig az emberen múlik, mi történik egy késsel, amely méretétől függetlenül halálos fegyver.

 

 

 

 


Akik késsel indulnak el az éjszakába

A leghírhedtebb késelés a veszprémi eset volt 2009. február 8-án hajnalban, amikor Marian Cozma román válogatott kézilabdázót előbb vesén, majd később szíven szúrták, aki meghalt, mielőtt a földre esett volna. De vesén szúrták Ivan Pesics horvát válogatott kézilabdázót is, szerencsére az ő életét sikerült megmenteni. "Vigyázzatok, kés van náluk"!, kiáltotta korábban Pesics, de akkor már késő volt. A gyilkosságnál használt szúró eszközt a menekülő romák megtörölték, majd Várpalota térségében kidobták a kocsiból. A nyomozás során nem került elő. Kérdés, a banda tagjai közül mennyinél lehetett kés a szórakozóhelyen?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!