Hírek

2013.01.30. 08:37

Eladja zenei és DVD üzletágát a Philips

A holland cég eladja a japán Funai cégnek zene- és DVD- lejátszó üzletágát. A csoport a jövőben egészségügyi termékei és energiatakarékos égői üzletágára koncentrál.

Klecska Ernő

A cégcsoport  a jövőben sokkal nyereségesebb egészségügyi termékeire (főleg a daganatos betegségek diagnosztizálására alkalmas szkennerek) és energiatakarékos égőinek üzletágára koncentrál jobban – adta hírül a gazdasági és pénzügyi információkra szakosodott amerikai Bloomberg hírügynökség.

A cég e folyamat részeként vonult ki tavaly Székesfehérvárról és szervezte ki televízió-gyártását  a kínai TPV-vel közös cégébe.

A japán vállalat 150 millió euró licencdíjat fizet a Philips "Lifestyle Entertainment" egységéért. A világ immár legnagyobb világítási cége profitja növelése érdekében döntött az eladás mellett. E lépésre éppen ötven évvel azt követően került sor, hogy cég bemutatta kazettás magnetofonját. A társaság az utóbbi években eltávolodott e történelmi, fogyasztói elektronikai múltjától, amiben az is szerepet játszott, hogy versenytársai – főleg a Sony és az Apple - zenei és mobilkommunikációs eszközei népszerűvé váltak a piacon, s ezért e területen veszteségei nőttek. A Philips pár éve a fényforrások, az energiatakarékos termékek, valamint az egészségipari és wellness eszközök felé fordult. A Philips főleg olyan termékek körében erősített, mint a hajformázók, az elektromos fogkefék, a kávéfőzők és a konyhai gépek. E folyamat részeként a cég előbb a tévé- és monitor-gyártás, majd a HI-FI és videó ágazatban is költségmegtakarítási programot indított két éve. A tervek szerint ezzel 1,1 milliárd eurót takarít és 6700 munkahelyet szüntet meg.

A cég Székesfehérvárról kiszervezte televízió-gyártását  a kínai TPV-vel közös cégébe

Bár a vállaltcsoport forgalma 2012. utolsó negyedévében 6,7 százalékkal 7,16 milliárd euróra nőtt - az egészségügyi üzletág bevételei 7,1, a világítási eredményei 9,2 százalékkal javultak - a Philips veszteséges volt 2012 utolsó három hónapjában. Ez idő alatt közel 358 millió eurót kellett leírnia, amiből 162 millió euró az egy évvel korábbi szerkezetátalakítás költsége volt.

Az átalakítás során a cég 2012 áprilisától egy külső gyáregységhez helyezte át Fehérvárról, a Sóstó Ipari Parkból termékei jelentős részének (például villanyborotvák, fogkefék) gyártását, csomagolását és szerelését. A televízió-gyártás maradt a székesfehérvári üzemben,e tevékenységet azonban a 2011-ben alakított, székesfehérvári székhelyű, 4 millió 500 ezer euró jegyzett tőkéjű TP Vision Magyarország Kft. vette át. (A cég egyetlen tulajdonosa a hollandiai eindhoveni székhelyű TP Vision Holding, amely a kínai TPV Technology és a Philips közös vállalata.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!