Hírek

2012.11.23. 20:39

Startolnak a járási tankerületek

Bicske – Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a két háború közötti, nagy horderejű tanügyi reformhoz hasonlította a jelenleg folyó köznevelési és felsőoktatási átalakítást péntek esti fórumán. A jövő tanévtől mindenütt érzékelhető lesz a pozitív változás, hangsúlyozta.

Zsohár Melinda

A bicskei művelődési központ nagyterme megtelt az államtitkár tájékoztatójának hírére, amit maga Hoffmann Rózsa is természetesnek vélt. Amint mondta: ilyen horderejű változások  idején mindenki éhes az információkra. Beszámolt róla, hogy a törvények és jogszabályok megalkotása nyomán megalakult az országos hatáskörű  Klebersberg Intézményfenntartó Központ, amely a 198 járásban működő tankerületi igazgatóságok munkáját irányítja és koordinálja. Az oktatási intézmények állami fenntartásúvá tételével biztosított az iskolák esélyegyenlősége, racionális működése, az önkormányzat anyagi helyzetétől függetlenül is.

Az államtitkár lapunk kérdésére a falusi iskolákról elmondta: amennyiben legalább nyolc tanuló beiratkozik az első osztályba, s további három évig is biztosított ez a létszám, nem szűnik meg az alsó tagozat, s az eddig megszűntek visszaállítása is kérhető. Hozzátette: a felső tagozatot nem mindenütt garantálják, de törekszik a fenntartó arra, hogy ha nem önálló gazdasági egységként, de megmaradjon helyben a nagyobbak tanítása is.

Balról Tessely Zoltán polgármester, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, Dorkota Lajos kormánybiztos, Illés Szabolcs tankerületi igazgató (Fotó: a szerző)

A közbeszédben és a sajtóban folyó polémia kapcsán Hoffmann Rózsa kijelentette: a kormány nem enged az elfogadott oktatási programból: végrehajtja az állami kézbe vételt, az elfogadott nemzeti alaptantervet életbe lépteti. Egyelőre nem tudja biztosítani a pedagógus szakszervezetek egy része által követelt húsz százalékos béremelést, tolmácsolta a kormányzat álláspontját. Folynak a tárgyalások négy szakszervezettel, szerdán Balog Zoltán vezetésével és Hoffmann Rózsa részvételével ülnek ismét asztalhoz a felek.

A bicskei oktatási fórumon Tessely Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő és a megjelent Dorkota Lajos megyei kormánymegbízott bejelentették a bicskei tankerület megalakulását, majd bemutatták a frissen kinevezett tankerületi igazgatót, Illés Szabolcsot. A középiskolai tanár a bicskei Vajda János Gimnáziumban tanított tíz évet, személyében gyakorló pedagógust és felkészült elméleti szakembert bíztak meg az úttöró feladattal.

Tessely Zoltán elmondta továbbá, hogy a városi polgármesteri hivatal visszaköltözik az egykori patinás községháza épületébe, a járási hivatal pedig a jelenlegi városháza szobáit foglalja el, mint egykoron, a járások megszűntekor. Egyébiránt Bicskének is van emléke a nevezetes kultuszminiszter, gróf Klebelsberg Kunó idejéből, a Klebelsberg palotának nevezett impozáns építmény.  A volt polgári iskolában alapították meg 60 éve a Vajda János Gimnáziumot is, jelenleg a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola alsósai tanulnak benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!