Hírek

2012.10.27. 11:04

Mese holtak közt, élőknek

Székesfehérvár - Ma alig pár száz méterre van a belvárostól, holott a múlt század elején még a városfalon kívül helyezkedett el a Hosszú-temető. Sírjai Fehérvár múltját, sokszor tragikus eseményeit is őrzik.

Tihanyi Tamás

A város nyolc köztemetője között az idősebbeknek Szentháromságként, az ifjabbaknak Hosszú-ként ismert sírkertben járunk, s mint azt Poklosi Péter, a Magyar Hadisírgondozó Szövetség elnöke, ismert városszépítő- és védő előre bocsájtja, rövid idő alatt a legelegánsabbá is vált, miután számos neves közéleti személyiség, de még inkább a nemesség, meg a székeskáptalan prominensei, gazdag iparosok, gyárosok temetkeztek ide. Pedig előtte a városfalakon kívül terült el a temető, még a marhákat, meg disznókat a vásárokra hajtó parasztokat is jóval arrébb, a mostani városmag felé elhelyezkedő marhavámnál eresztették be a királyok városába.

Elsőként a Klebersberg-famíliával rokon Felsőőri Farkas-család sírhalmához megyünk  - a keresztet éppen a múlt héten újították fel a Poklosi irányította diákok.
- Megvédem a mai fiatalokat, egyre többen vannak, akik szombatjaikat itt töltik a temetőben és hordják a gazt, szemetet konténerszámra, segítenek restaurálni a sírköveket - jelenti ki a korábbi pedagógus. Néha a szerencse is segíti őket: - Bécsben felszámoltak nemrég egy nagyobb kőfaragó-műhelyt, s hogy ne kerüljenek a sitt-telepre a kövek, a magyar műköves céh elhozta Magyarországra a szebb darabokat - ezek egyikéből került ki a síremlék talapzata. Érdekes, hogy a hantokba sírkövestül beletemettek egy irgalmasrendi apácát is, az ő emlékét most a felújított sírkő hátoldalára elhelyezett táblácska jelzi.



- Megtisztítottuk ezt a sírkövet is  - mutat Poklosi az 1892-ben meghalt Stofán Győző főreáliskolai tanár sírjára. - S mivel éppen június utolsó vasárnapja volt aznap, hogy itt dolgozgattam, azon morfondíroztam közben, hogy egy pedagógus pedagógusnapon egy pedagógus sírját túrja. Rengeteg emlék és történet van ebben a temetőben.


Bizony, a jelen egyre többször hagyja itt a keze nyomát, igen sokszor ártó szándékkal, vagy tudatlanságból eredő rombolással. Utóbbi a több, bár időszakonként igencsak szorgosan munkálkodnak a több százezres, muzeális jelentőségű cirádás vaskerítéseket alig párezer forintért elkótyavetyélő, megélhetési tolvajok. Ők cseppet sem törődnek a nyelvészeti emlékekkel (sok régi síron, melybe feleség hamvai nyugosznak, a ma még használatos -né toldalék helyett a kétszáz évvel ezelőtt dívó -nő végződést találjuk: Berreghy Ignácznő, Nedetzky Mihálynő).


A bejárat és a kápolna közvetlen közelében van a Karl-család két szarkofágja, mely Csitáry G. Emil hamvait is rejti (felesége Karl-leány volt), az egykori,a  várost tíz évi regnálása alatt hallatlan mértékben felvirágoztató polgármester neve mégsincs feltüntetve sehol. Poklosi Péter szeretné elérni, hogy a város ne csúfoskodjon e hiátussal a 2013-as ünnepi emlékévben. Hiszen az emlékezés apropóját jelentő 1938-as országgyűlés fehérvári megrendezése nagyban Csitáry érdeme volt.
A temető hamrosan benépesül. Talán lesz, aki a helyi történelemmel átitatódva sétál át a feltámadásra várók közt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!